LAFARGE Cement Magyarország Kft. stratégiai célkitűzése, hogy a fenntartható építési megoldások hazai úttörője legyen. Ennek a célnak egy újabb lépéseként a LAFARGE új, zöld cementet vezet be a magyar építőipari piacra ECOPlanet fantázianévvel. Ezzel is segítve a környezettudatos, energiahatékony és alacsony CO 2

-lábnyomú építkezések megvalósítását.

LAFARGE Cement Magyarország Kft. az elmúlt években számos környezettudatos lépést hajtott végre a Királyegyházi Cementgyárban annak érdekében, hogy a hazai építőipar zöld motorjává váljon. Több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottak meg környezetvédelmi beruházásokat, amelyek eredményeként csaknem 30%-kal csökkent a gyárban az egy tonna cementre jutó szén-dioxid-kibocsátás a 2011-es indulás óta. A fenntarthatósági törekvések között szerepel a körforgásos gazdaság megvalósítása, ennek érdekében még 2014-ben bevezette a Geocycle brandet is, amely a magyarországi és Baranya megyei, regionális hulladékkezelésre nyújt megoldást. Ennek jegyében 2021-ben már több mint 80%-ban váltotta ki a LAFARGE a fosszilis tüzelőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal. Innovatív, zöld megoldásait és eredményeit legutóbb idén tavasszal a Greengage – Zöld elkötelezettség díjjal ismerték el. A hosszú távon fenntartható, környezettudatos működés megvalósításának következő lépése a zöld termékportfólió létrehozása volt, amelynek fontos mérföldköve az első zöld cement, a CEM II/B-LL 32,5 R szabványos megjelölésű, ECOPlanet fantázianévvel illetett cement bevezetése a hazai piacra. „Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a karbonsemleges működés eléréséhez. Új termékünkkel lehetőséget biztosítunk a hazai környezettudatos építkezések megvalósításához, és teret adunk a fenntarthatósági szempontok érvényesülésének. A célunk azonban ennél is ambiciózusabb: 2050-re a teljes karbonsemleges működést tűztük ki magunk elé” – hangsúlyozza Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az új ECOPlanet zöld cement értékesítése a magyar piacon szeptember közepén indult korlátozott mennyiségben, ömlesztett formában. A termék várhatóan 2023 tavaszától már zsákos kiszerelésben is elérhető lesz. „Az ECOPlanet CEM II/B-LL 32,5 R termék legfontosabb környezettudatos tulajdonsága, hogy a fajlagos, azaz 1 tonna cementre jutó CO2-kibocsátása 30%-kal alacsonyabb, mint a hasonló eljárással gyártott CEM I 42,5 R terméké, minőségi kompromisszumok nélkül. Kiválóan alkalmas az általános ház körüli munkák, beltéri betonozás, valamint talajstabilizációs feladatok megvalósítására.

Az új termék bevezetésével egyidejűleg a STANDARD fantázianevű, CEM II/B-M (S-LL) 32,5 R termékünket kivezetjük a LAFARGE szortimentjéből” – egészíti ki Putler Csaba, értékesítési igazgató.

LAFARGE útja a fenntarthatóság terén ezzel a termékkel nem ér véget. A vállalat tervei között szerepel termékporfóliójának további bővítése zöld termékekkel, mint például a Holcim cégcsoporton belül már elérhető Susteno cement, amely legalább 20 százalékban építési és bontási hulladékot tartalmaz. A termékvonal bővítése mellett további, a környezetvédelmet és energiahatékonyságot célzó beruházások megvalósításán; az alternatív tüzelőanyagok és nyersanyagok vonatkozásában új anyagáramok bevonásán; valamint megújuló energiaforrások használatán dolgozik. „A jelenlegi, kedvezőtlen gazdasági és jogszabályi körülmények sok szempontból bizonytalanná teszik a tervezést, és az iparágunk számára számos kihívást jelentenek.

Mi, a LAFARGE-nál azonban továbbra is előre tekintünk. A bolygónk és az emberiség jövőjét építjük. Hiszünk abban, hogy a fenntarthatóság és a zöld építészeti megoldások térnyerése egy olyan hosszú távú cél, amely a környezettudatosságra ösztönöz és energiahatékony épületek megvalósítását teszi lehetővé” – zárja gondolatait Hoffmann Tamás. (fotó: LAFARGE)