A jövő irodájának előfutáráról, a MOL Campus épületéről köztudott, hogy építtetői a fenntartható építkezés mellett tették le voksukat. A zöld koncepció az építőanyagok szintjén is tetten érhető: a betonfelületekhez a LAFARGE környezetbarátabb cementjét is felhasználták.

A zöld megoldások elsődleges fontosságúak voltak a megvalósítás során. Az épület a legtöbbet hozza ki környezetéből, így nem csupán fenntartható megoldást, de mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot is kínál. A MOL Campus célja, hogy megőrizze a kapcsolatokat egy olyan városi közösségben, ahol az emberek gyalog vagy kerékpárral érkeznek a munkahelyükre. Az épületben tartózkodók közvetlen kapcsolatot teremthetnek a külső környezettel, a tiszta levegővel, a természetes fénnyel és a panorámával is. Az építtetők célja, hogy az épület elnyerje a LEED és a BREEAM minősítést is.

ALACSONYABB ÖKOLÓGIAI LÁBNYOM

„Büszkék vagyunk rá, hogy az alacsonyabb ökológiai lábnyommal rendelkező cementtermékeinkkel hozzájárulhattunk az egyedi műszaki megoldásokkal kivitelezett és a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő gigantikus építkezéshez. Az általunk szállított cementtermékekkel szemben alapvető követelmény volt a nagy nyomószilárdság, a gyors kötési idő, a csekély repedési hajlam és a kémiai hatásokkal szembeni ellenállás, mindamellett, hogy a gyártásuk során alacsony legyen a fajlagos nettó CO2-kibocsátás. Termékeinket elsősorban az alaplemez és teherviselő szerkezetek készítéséhez használták, CEM II/A-S 42,5 R típusú királyegyházai cementből 9 tonna, míg a CEM III/A 32,5 R típusból pedig 10 tonnát használtak fel” – nyilatkozta Putler Csaba, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. értékesítési igazgatója.

EGY KÜLÖNLEGES KIVITELEZÉS

Különlegesség, hogy az építési helyszínre külön betonlabort telepítettek minden egyes mixernél külön-külön vizsgálták a betonkeverékre vonatkozó paraméterek teljesülését, továbbá a tömegbetonokra vonatkozó szakirodalmi ajánlások alapján 27 ponton „just in time” mérték az alaplemez belső hőmérsékletének fejlődését.

A betonkeverék terítése hat rétegben történt az egyes rétegek különböző mértékű, előre tervezett és szakirodalmi adatok alapján modellezett kötéskésleltetésével. A beton beszállítását több betonszállító cég konzorciuma végezte.

LAFARGE Cement Magyarország Kft. a hazai építőipar egyik meghatározó építőanyag-gyártójaként kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására és védelmére. Fenntarthatósági törekvéseivel összhangban a felhasznált termékek megfelelnek a modern kor elvárásainak. A LAFARGE 2050-re célul tűzte ki a karbonsemleges üzemelést, azaz a vállalat nettó szénsemleges működésének elérését.

LAFARGE egy olyan fenntartható világ építésében elkötelezett, amely az emberek és a környezet számára is élhetőbb. Ösztönzi a zöld építkezéseket, támogatja a helyi közösségeket, rugalmasan áll hozzá ügyfelei egyedi igényeihez.