A pécsi Körber Hungária gépgyár és a LAFARGE Királyegyházi Cementgyára egyaránt kategóriagyőztes lett a Greengage fenntarthatósági pályázaton. A vállalatok a környezetvédelem iránti – tettekben és eredményekben is megnyilvánuló – elkötelezettségükért kapták az elismerést.

A két cég létszámát és a termelés volumenét tekintve egyaránt Baranya gazdaságának pillérei közé tartozik. Emellett nehézipari üzemek lévén nagyfogyasztók, jelentős nyersanyag- és energiaigénnyel.

Ezért a jövő szempontjából meghatározó, hogyan viszonyulnak a környezetvédelemhez és a fenntarthatósághoz. Mind a Körber, mind a LAFARGE évek óta a termelési folyamataik zöldítésén dolgozik. A több milliárd forintnyi, környezetvédelmi célú fejlesztéseknek pedig mérhető és érezhető eredményei vannak – amit a Greengage zsűrije is értékelt.

A Körber az „Energiatakarékos megoldások” kategóriát nyerte meg a gyár adatvezérelt energiahatékonysági rendszerével. „Az energiatakarékosság terén tartós eredményt szemléletváltással lehet elérni. A módszeres, hétköznapi odafigyelés és aprómunka sikere, hogy egy év alatt 13,6%-kal csökkentettük az egy produktív órára számolt áramigényünket. Erre a szemléletváltásra ösztönözzük a munkatársainkat is: oktatóanyagokat készítünk számukra, beemeltük a környezetvédelmet a vállalati bónuszcélok közé és átadtuk a régió legnagyobb villanyautó-töltőállomását a parkolónkban” – nyilatkozta Katona Gábor ügyvezető.

LAFARGE Királyegyházi Cementgyára a Greengage pályázat „Karbonlábnyom csökkentése” kategóriájának győztese lett. „Büszkék vagyunk arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagokat mostanra mintegy 80%-ban tudjuk kiváltani alternatív, azaz együttégetésre szánt hulladékkal. Ennek köszönhetően pedig a gyár 2011-es indulásához képest mára több mint 25%-kal csökkentettük az egy tonna cementre jutó nettó CO 2

-kibocsátásunkat. Célunk, hogy Európa zöld szíve legyen a Királyegyházi Cementgyár” – számolt be Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.