A LAFARGE Cement Magyarország Kft. a korábbi ISO 9001 és 14001 környezet és minőségirányítási rendszerek után az ISO 50001 energiairányítási szabványt vezeti be.
A Királyegyházi Cementgyár szakértő munkatársai tanácsadócég segítségével építették ki az ISO 50001 energiairányítási szabvány bevezetéséhez szükséges feltételeket, amelyek alapján 2016 októberében tartottak előkészítő belső auditot. A szabványnak megfelelő energiairányítási rendszer bevezetésének célja, hogy tervezett módon, rendszer szemléleten alapuló megközelítésben lehetővé tegye a vállalat számára az energiateljesítmény folyamatos nyomon követését és fejlesztését, ezáltal az energiatakarékos működés elérését. A tudatos energiagazdálkodás azt jelenti, hogy a szervezet energiaállapot-felmérésen alapuló tervet készít és valósít meg. Ezzel a szemléletmóddal is sokat tehet a hatékonyabb energiafelhasználásért, mérsékelheti az energiaköltségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását is.
Az energiateljesítmény nyomon követése évek óta bevett gyakorlat a Királyegyházi Cementgyárban, az erre alkalmas szoftveres háttér régóta rendelkezésre áll. A jelenlegi ISO 50001 rendszer hivatalos bevezetése által azonban rendszeres és jobban dokumentált lesz a folyamat.
A 2015. évi adatok alapján felmérték a gyár energiafelhasználáson alapuló energiaállapotát. Ebből kiindulva határozták meg azokat az energiateljesítmény-mutatókat, amelyeket folyamatosan figyelnek és a visszakövethetőség érdekében dokumentálnak. Emellett fejlesztési területeket határoznak meg az alacsonyabb energiafogyasztás elérése érdekében. Egyik céljuk, hogy minden kollégát ösztönözzenek az energiafogyasztás csökkentésére, és példaként járjanak elöl az iparágban és a helyi közösségek körében egyaránt. A Királyegyházi Cementgyár célkitűzései között szerepel a gyártási technológiából származó gyártási hő hasznosítása, illetve az energiafelhasználás további optimalizálása.
A LAFARGE Cement Magyarország Kft. idén bevezetett energiairányítási rendszerében lefektetett irányelvek és konkrét célok teljes összhangban vannak a minőségirányítási és a környezetirányítási törekvésekkel, így e három rendszer megfelelő módon egymásra épül és támogatja egymást. Az energiairányítási rendszer alapelveit a cég honlapján is megtalálható energiapolitika foglalja össze. Az ISO 50001 rendszer vezetőségi felülvizsgálatát, jóváhagyását és belső auditját követően a LAFARGE Cement Magyarország Kft. energiairányítási rendszerét független tanúsító hely auditálja majd.

 

Kapcsolódó dokumentumok