LÁNYI GYÖRGY BETON TECHNOLÓGUS, LAFARGE CEMENT MAGYARORSZÁG KFT.
MEZEI JÓZSEF PROJEKT CSOPORT TELEPVEZETŐ, FRISS BETON KFT.
NESZTER RÓBERT TERÜLETI TECHNOLÓGUS, TPA HU KFT.
 
Október végén adták át a forgalomnak az M86-os gyorsforgalmi út utolsó, Hegyfalu és Csorna közötti szakaszát. A 91,7 km hosszan kiépült M85-M86 gyorsforgalmi útszakasz befejező elemének megnyitásával a menetidő 50-60 percre csökkent Szombathely és Győr között, a környező települések tehermentesültek az átmenő, főleg a nehézgépjármű forgalom alól. Az út- és hídépítéshez speciális anyagokat és technológiákat használtak a szakemberek.
A FRISSBETON Kft. 2013 szeptemberében kezdte meg a betonkiadást csornai mobilüzemeiből a Csornát elkerülő és az ahhoz kapcsolódó M86-os út építéséhez. A mobil keverők telepítése során kiemelt hangsúlyt kaptak a környezetvédelmi szempontok, a cég tanúsított MSZ EN ISO 14001:2005 Környezetközpontú Irányítási Rendszere alapján. A stabil és megbízható betonkiadás biztosításához a FRISSBETON Kft. két mobilgépet telepített, egy 3 m 3 -es és egy 2 m 3 -es keverőt. Ezzel a megoldással az üzem CKtvagy útalapbeton esetén 240 m 3 /h illetve szerkezeti beton esetén 160 m 3 /h betonmennyiség kiadására képes. Felkészült továbbá egy esetleges műszaki hibára, gépleállásra is, amelynek lehetséges bekövetkezte esetén a két gép egymás tartalék üzemeként is működhet.
Az így előkészített betonüzemre ezen felül is több nagy feladat várt a munka sikeres elvégzéshez. Komoly kihívást jelentett a regionálisan beszerezhető adalékváz sajátosságaihoz való alkalmazkodás. Ehhez a megoldást a betonkeverék összetevőinek helyes megválasztása és a megfelelő összetétel tervezése adta. Így az alapanyagok harmonikus együttműködése révén, valamint a kivitelezés során a megfelelő bedolgozással az elvárásokat maximálisan kielégítő minőségű műtárgyak valósulhatnak meg az M86 csornai szakaszán, valamint a Csornát elkerülő útépítés során.
Jellemző betonfajták:
Híd felszerkezet: C35/45-XC4-XF2-XV1(H)-16-F3
Cölöpbeton: C30/37-XC1-XA1-16-F5
Burkolat alap: C12/15-X0-24-F1
A betonkészítéshez a FRISSBETON a LAFARGE CEM I 42,5 N (FEKETE) és CEM II/B-S 42,5 N (KÉK) cementjeit alkalmazta az eddig kiadott több mint 40.000 m 3 betonhoz. A tervezett beton és az azokhoz alkalmazott cementek jól vizsgáztak a nyári nagy melegben és a téli hideg időjárási feltételek mellett is. Ezért természetesen a FRISSBETON Kft. telephelye is mindent megtett: a nyári és téli időszakhoz igazodóan megfelelő adalékszer-kombinációkat alkalmaztak a betonkeverékhez. Továbbá nyáron a kivitelezővel közösen igyekeztek a munkákat úgy szervezni, ütemezni, hogy kerüljék a legnagyobb melegekben történő betonozásokat. Ezt esti vagy kora reggeli betonkiadással és bedolgozással oldották meg. A téli időszakban jelentősen segítette a betonozást, hogy a 2 m 3 -es keverő téliesítésével gőzzel tudták melegíteni az adalékanyagot, a betonkeveréshez pedig meleg keverővizet használtak.
A betonszakma út- és hídépítésben érdekelt résztvevői hosszú évek óta komoly erőfeszítéseket tettek és tesznek annak érdekében, hogy a hazai útés hídépítésben meghonosítsák a kiegészítő anyagos cementek alkalmazását. A magyar szabályozás is rendelkezik ide vonatkozó megengedő előírással (e-UT 07.02.11:2011; 2. fej. 7. old.). A FRISSBETON a TPA műszaki támogatásával is ezen az úton jár, hiszen a kiegészítő anyag tartalmú cementek olyan előnyöket biztosítanak a betonkészítés és a kivitelezés számára, mellyel élnie kell a szakmának. A LAFARGE szakembereinek a közös gondolkodásban való részvétele hozzájárult a sikeres gyakorlati megvalósításhoz. A Királyegyházi Cementgyár megnyitásától kezdve nagy hangsúlyt fektet a műszaki adatok és információk megosztására, továbbá a felhasználóktól érkező visszajelzések hasznosítására. A közös munka eredménye az alább felsorolt műtárgyak kiegészítő anyagos cementekkel történő kivitelezése: M86 Csorna –Hegyfalu közötti szakasz
Alkalmazott cement: CEM II/B-S 42,5 N (KÉK) Csorna elkerülő 2 ütem (kivitelezés alatt)
Alkalmazott cement: CEM II/B-S 42,5 N (KÉK) Budapest 1-es villamos vonal komplex felújítása – Árpád hídon áthaladó villamos pályalemez Betonminőség: C30/37-XF4-XC4-XV3(H)-24-F3
Alkalmazott cement: CEM II/A-S 42,5 R (SZÜRKE RAPID) XXIII. kerület GOH (Grassalkovich út Ócsai út Haraszti út) csomóponti felüljáró felújítási munkái (kivitelezés alatt)
Pályalemez (tervezett pályalemez kiegyenlítés): C35/45-XC3-XF4-XV2(H)-8-F3
Monolit szegélyek: C35/45-XC4-XD3-XF4-XV2(H)-16-F3• Szigetelést védő beton a kieg. lemezen: C25/30-XF2-32-F3
Alkalmazott cement: CEM II/A-S 42,5 R (SZÜRKE RAPID) A leírtak jól példázzák, hogy kreatív közös gondolkodással a csapatmunka olyan előnyöket biztosít, melyek segítségével egy adott szakma, ágazat képes az innovatív megoldások gyakorlatba való beépítésére, folyamatos fejlődésre és megújulásra minden érintett megelégedettségére. 
 
A Királyegyházi Cementgyár megnyitásától kezdve nagy hangsúlyt fektet a műszaki adatok és információk megosztására, továbbá a felhasználóktól érkező visszajelzések hasznosítására. 
 
PROJEKT ADATOK 1. projekt Csorna elkerülő 1. ütem: 2013. szeptember – 2015. március 2. projekt M86 Csorna – Hegyfalu közötti szakasz: 2014. szeptember – 2016. október 3. projekt Csorna elkerülő 2. ütem (kivitelezés alatt): 2016. májustól – napjainkig Kiszolgáló üzem: Csorna FRISSBETON mobil keverők telephelye Betonüzem paraméterei: 1 darab 3 m 3 -es keverő 1 darab 2 m 3 -es keverő Két keverő együttes kapacitása: CK t illetve útalap beton esetén 240 m 3 /h Szerkezeti beton esetén 160 m 3 /h Cement típus: CEM I 42,5 N (FEKETE) CEM II/B-S 42,5 N (KÉK) Eddig felhasznált cement mennyiség: 8 ezer tonna Eddig kiadott beton mennyiség: 40 ezer m 3 Jellemzően kiadott betonok:
Híd felszerkezet: C35/45-XC4-XF2-XV1(H)-16/F3
Cölöpbeton: C30/37-XC1-XA1-16/F5 
Burkolat alap: C12/15-X0-24/F1