Konferencia központok, oktatási intézmények, színházak, mozi- és koncerttermek belső téralkotásakor alkalmazott műszaki megoldásoknak számos, és főleg különböző igénybevételnek kell megfelelniük. Legyen szó egy krakkói mega kultúrközpontról, az Oderán lebegő többfunkciós bárkáról vagy Nyíregyháza emblematikus Arénájáról.
 

Siniat a szárazépítési rendszerek piacán 2012-ben bevezetett márka, ám csupán márkanévként jelent újdonságot, nem új piaci szereplő. A cég a szárazépítés terén a korábbi évtizedekben megszerzett Lafarge szaktudásra és tapasztalatra alapoz, mivel az építőanyag gyártó vállalat, az Etex Csoport, felvásárolta a Lafarge Csoport európai és dél- amerikai szárazépítési üzletágát. 

A Siniat Magyarországon is elérhető, NIDA márkanéven forgalmazott komplett szárazépítési rendszere Európa számos országában ismert és elismert. Az anyagok alkalmazása egyaránt elterjedt középületek és lakóépületek építésében, ám kifejezetten gyakran találkozik a Siniat választékában kínált műszaki megoldások köre a kulturális létesítmények beruházóinak igényeivel. Komoly akusztikai elvárások, nedvességgel- vagy mechanikai behatásokkal szembeni ellenálló képesség, mindez nagy belmagasságok esetén sem okoz gondot.

Krakkótól az Oderán lebegő bárkáig

Krakkó egyik kulcsfontosságú, modern konferencia és kulturális létesítménye, az ICE Krakow Congress Centre három terme összesen 3200 látogató befogadására képes. A centrum terveit a krakkói Krzysztof Ingerd és Jacek Ewý, valamint a tokiói Arata Isozaki & Associate építész iroda jegyzi. Az épületnek nem csupán a funkcionális szférája figyelemre méltó, hanem az alkalmazott innovatív, építészeti megoldásai is, valamint a Wawelre nyíló kilátása miatt fekvése is magával ragadó. Az épületet és tervezőit a The International Property Awards nemzetközi verseny zsűrije a legjobb építészeti terv kategóriában 5 csillaggal jutalmazta.

Egy másik izgalmas beruházás, ahol a Siniat termékválaszték több elemét is alkalmazták, az Odera folyón, Wrocław partján, az Ostrów Tumski kerület festői szigetei között, a város rehabilitáció területén lebegő étterem és rendezvényhajó volt.

Ez egy valódi, három fedélzetű bárka, ami a szomszédos Hotel Tumskihoz tartozik. A „Barka Tumska” üzleti találkozók, konferenciák és színházi előadások helyszíne egyben: a különböző szinteken 2 étterem, pub, valamint kávéház található, kilátóterasszal.

A fedélzet vázszerkezetének hőszigetelését kívülről NIDA Hydro lapokkal borították, amelyek kültérben is alkalmazhatóak. A beépítés során természetesen a rendszer működéséhez szükséges más elemeket is felhasználták (NIDA Hydro C3 / C5 speciális profilokHydromix hézagológipszNIDA Hydro C4 csavarok és egyéb tartozékok). A bárka belső tereiben, a válaszfalak és függesztett álmennyezetek kialakítása során speciális NIDA Twarda (kemény) gipsz-rost lapokat építették be.

Continental Aréna felújítása Nyíregyházán

Nyíregyháza emblematikus beruházása során, a Continental Aréna építkezésének második ütemében már a Siniat szárazépítési megoldásoké volt a főszerep. Nyíregyháza meghatározó sport- és szabadidős rendezvénycsarnokának belső felújítása 2015-ben kezdődött, amelynek generálkivitelezője a debreceni Mesterépítő Kft.

A szárazépítészeti felújítási munkák több ütemben valósultak meg: az első ütemben a válaszfalak, míg a második ütemben az álmennyezetek készültek el, amelyhez a szükséges, speciális gipszkarton elemeket a Siniat szállította.

A beruházás során részben esztétikai okokból, részben az épület funkciójából adódóan, a felhasznált monolit vagy tömör, valamint nagyobb felületű akusztikus kazettás álmennyezeti elemeknek a velük szemben támasztott, fokozott műszaki követelményeknek kellett megfelelniük.

Speciális műszaki megoldások – rugalmas együttműködés – rövid szállítási határidő


Az építőanyagot beszállító gyártók kiválasztásánál fontos szempont volt a rövid kivitelezési határidő miatt a lehető leggyorsabb szállítási határidő biztosítása, valamint a tervezők által meghatározott akusztikai és esztétikai követelményeknek való megfelelés.

A projekt második, befejező ütemében a további szárazépítési anyagokat is a Siniat szállította (válaszfalak, előtétfalak, nagy táblás álmennyezetek stb.).
A Siniattal való együttműködés kialakításában döntő tényező volt a cég az igények szerinti, gyors és szakszerű műszaki együttműködése, amely a mindig rövid kivitelezési határidők szempontjából és a legjobb műszaki megoldás kiválasztása miatt is hatékonynak bizonyult.

Technikai információk a Continental Aréna kapcsán

Siniat álmennyezeti lap típusa: NIDA AKU C 12/25 n1 (mennyisége 3000 m2)
Generálkivitelező: Mester Építő Kft
Szárazépítő kivitelező: Tiba-Fess Kft
Szárazépítészeti beszállító: Bausysteme 92 Kft

Eredeti forrás: https://epiteszforum.hu/siniat-szarazepites-krakkotol-nyiregyhazaig