Hello Wood idei nemzetközi nyári egyetemén hét, lakhatásra is alkalmas kortárs víkendház készült el. A Cabin fever (Kabinláz) névre keresztelt, bő egy hetes program során a résztvevő hallgatók megtanultak házat építeni, és olyan mozgatható, egyedi “fakunyhókat” húztak fel, amelyek a későbbiekben akár dizájnszállások prototípusai lehetnek. 

Idén 9. alkalommal rendezték meg a Hello Wood nemzetközi nyári egyetemét. A legutóbbi három évben kezdett el felépülni az építész- és dizájner hallgatók nyári campusa a Hello Wood vidéki bázisán, Csóromföldén, amely a diákok, valamint nemzetközi építészek közös munkájának köszönhetően táborról-táborra kezdett egyre jobban hasonlítani egy működő falura.

 

Ezúttal a már felhúzott épületeket, a meglévő infrastruktúrát minden eddiginél nagyobb volumenű projektekkel fejlesztették tovább, és a semmiből kinőtt telep az építészet valamint a formatervezés szempontjából egyaránt érdekes, az utóbbi időben egyre trendibbé váló víkendházakkal gazdagodott. Megépült a magyar AU workshop gyapjúval bélelt elvonuló kunyhója, a Hello Wood erdei klubháza, a cseh H3T architekti kerekeken guruló házikója, a svájci frundgallina 12 méter magas menedékháza, az olasz ZarCola és a spanyol Josep Garriga építész valamint az OfficeShophouse emeletes házai, és nem utolsó sorban az argentin iR arquitecturanapenergiával működő passzívháza is.

A Hello Wood nemzetközileg is elismert, innovatív oktatási módszertanának legfontosabb eleme, hogy a világ minden tájáról érkező hallgatók az absztrakt, súlyozottan elméleti egyetemi oktatást gyakorlattal egészíthetik ki. Az idei táborban a hallgatók megtapasztalták, hogy egy kétdimenziós tervrajz hogy is mutat a valóságban. Megtanulhatták többek között azt is, hogy miként kell feltenni egy bádogfedést, mikor jó a hőszigetelés, vagy hogy milyen rétegek alkotják a készülő ház falait. A jövő építészei a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredményekkel, két új technológiával is megismerkedhettek. A világ egyik legnagyobb cementgyártó cége, a LafargeHolcim Airium nevű új anyagát a piacra vezetés egyik első lépéseként, kísérleti jelleggel próbálhatták ki a Hello Wood építészei az egyik ház építésénél. A Hello Woodhoz hasonlóan a kortárs faépítészetet magáénak valló, a Magyarországon egyedülálló technológiával készházakat gyártó Berger Házaknakköszönhetően pedig az egyik csapat az előre legyártott falpanelekből való építkezéssel kísérletezhetett.

A rousseau-i elvágyódás újhulláma

Nem véletlenül a víkendházak, vagy más néven a kabinházak izgatták idén a Hello Wood kurátorainak, Pozsár Péter alapítónak és Karig Fruzsina építésznek a fantáziáját. “Az Amerikából induló kis ház mozgalom (tiny house movement) most gyűrűzik be Európába, a saját egyedi házikó megépítésének vágya és trendje most kerül a fősodorba” - indokolja Karig Fruzsina. Az Atlanti-óceán innenső felén a Hello Wood szeretne a kis ház mozgalom egyik éllovasa lenni, ezért igyekszik meghatározni a kabinláz elméleti kereteit is.

Évszázadról-évszázadra, minden korszakban megfigyelhető egy olyan periódus, amikor a jellemzően nagyvárosi emberek tömegesen vágynak vissza egy természetközelibb állapotba. “Egyet hátra lépnek az aktuális társadalmi struktúrából, elvonulnak” - mondja Pozsár Péter. Rousseau és Heidegger, de a hetvenes években a hippik is hasonlóan tettek. Az utóbbi években a tehetősebb emberek körében terjed az új “elvágyódási” őrület, miközben ezzel párhuzamosan a kis méretű, gyorsan felhúzható, ideiglenes házak a szociális építészetben is népszerűek lettek, noha teljesen más okokból. A kérdés, hogy ugyanaz a tipológia működhet-e egymásnak ellentmondó funkciókkal, eltérő kontextusban, a Hello Wood táborának alkotóit is foglalkoztatta.

 

Nem csupán kunyhók, dizájntárgyak is egyben

A fából készült házikók nemcsak az építészet szempontjából érdekesek, de a dizájn felől közelítve, és akár egy kisebb régió turisztikai fejlesztésének céljából is van bennük potenciál. Ebből következik az idei nyári egyetem különlegessége, hogy ezúttal az oktatási program a valódi piaci igényekkel is találkozhat, hiszen a házak valóban lakhatóvá váltak. A táborban elkészült kabinházak prototípusok, amelyek a későbbiekben közművesíthetőek is lesznek. „Azzal kísérletezünk, hogy úgy maradjon meg az oktatás értéke és elmélyültsége, hogy közben a jövőbeni felhasználók szempontjából is értelmezhető termékek szülessenek. Egy ilyen szintű direkt kapcsolódás az emberek igényeivel a klasszikus egyetemi struktúrában nem lehetséges” – magyarázza az újszerű megközelítést Pozsár Péter.

A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelten támogatja a Hello Wood dizájnoktatási programját

A Magyar Turisztikai Ügynökség egyik fontos feladata a hazai kreatív szakemberek és a dizájn szcéna nemzetközi népszerűsítése. Idén az MTÜ a Hello Wood innovatív oktatási programját is támogatja, amelyben 30 ország több mint 65 egyeteme vesz részt.

Az MTÜ feladatának érzi a hazai dizájn szcéna nemzetközi népszerűsítését, különösképpen az olyan szakmai és kreatív tematikus táborok létrejöttét, amelyet például a Hello Wood szervez. A program során megszülető prototípusok és installációk a nemzetközi figyelmet is felkelthetik, és a későbbiekben turisztikai látványosság formájában közérthető módon teszik elérhetővé a magyar designt és kreativitást a hazai és külföldi közönség számára.

A Hello Wood nemzetközi oktatási táborának színvonalas programja rezonál a Magyar Turisztikai Ügynökség céljaival, amelynek hosszú távú eredménye hozzásegít az iparág fellendítéséhez, ösztönzi az innovációt , és segít bekapcsolódni a nemzetközi értékláncokba. Az iparág fejlesztése kihat továbbá a turizmus fejlődésére és építi az országimázst, emellett pedig a kulturális és gyártási hagyományok megőrzését is elősegíti.

A Hello Wood több régióban rendezi meg nyári táborait és a tapasztalat azt mutatja, hogy a táborok hozzájárulhatnak egy-egy helyiség és régió turisztikai vonzerejéhez. A magyar nyári fesztiválok évek óta használják a Hello Wood ideiglenes szálláshelyeit, de idén szintet lépett az oktatási program és lakhatásra is alkalmas víkendházakat építettek meg. A Hello Wooddal való együttműködésnek az is részét képezi, hogy a tábort követően hazai dizájnerek fognak valódi otthont faragni a kabinokból, saját tervezésű bútoraikkal berendezik az épületeket.

Stáblista

Pozsár Péter, a Cabin Fever kurátora, a Hello Wood alapítója (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Janota Orsi project vezető, a Hello Wood Oktatási Divíziójának vezetője, Karig Fruzsi építész, a Cabin Fever társkurátora, Huszár AndrásRáday Dávid, a Hello Wood társalapítói, Szőke Gergely Lukács grafikus, Lakatos NikiFarkas Anita projekt menedzserek, Cselovszki Andi projekt koordinátor.

Hello Wood

Eredeti forrás: https://epiteszforum.hu/rousseau-utan-szabadon-a-varosi-ember-menedekhazai