A szombaton immár második alkalommal megrendezett Közbiztonsági Napra bárhonnan érdemes lehet ellátogatni. A délelőtt 9-től délután 3-ig tartó rendezvény a szentlőrinci Kodolányi úti iskola udvarán zajlik, ahol a legszélesebb összeállításban képviseltetik magukat a rendvédelmi szervek és a biztonságért aktívan tevő civil szervezetek. A rendőrség és a katasztrófavédelem képviselői mellett a Honvédség is kitelepül egy toborzóirodával, de bemutatkoznak a helyi polgárőrök is - mondta el Földvári János, a szervező Szentlőrinci Polgárőr Egyesület elnöke. A napot rendőrkutyás bemutató indítja, utána az egyenruhások beavatkozó egysége ad számot a felkészültségéből. A köznyelvben kommandósnak nevezett specialisták ritkán láthatók ilyen szimulált akcióban, a látványos demonstrációk során például túszok kiszabadítását vagy bűnözők ártalmatlanítását és elfogását is szemléltetik, akciófilmekbe illő jelenetekkel.

A rendőrmotorosok is hozzájárulnak bemutatójukkal a naphoz délután, de kézzel fogható módon megismerhető lesz a helyszínelők munkája, eszközparkja is. A gyerekeket KRESZ-teszt, rajzverseny és ügyességi játékok is várják. A katasztrófavédelmi munkához élményszinten kapcsolódva még homokzsákok cipelését is kipróbálhatják játékos formában.

A bicikliket is érdemes lesz elhozni, hiszen a rendőrség által hitelesített, gravírozott azonosítót lehet rájuk szerezni - ez tavaly az egyik legnépszerűbb lehetőség volt Földvári János szerint. Idén segíteni is lehet, hiszen a Vöröskereszt elsősegély- és baleseti bemutatója mellett véradásra is várja a vendégeket, 11 ággyal.

A megye teherforgalmának egyik nagy szereplője, a közeli királyegyházai cementgyár is kiveszi a részét a közlekedésbiztonsági szemléletformálásból. Ők a kamionjaikat hozzák el, amelyeket ugyanúgy megismerhet a vendégsereg, mint a megye polgárőreinek munkáját. A Baranya Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetsége felvonultatja az eszközeit a motoroktól a quadokon át a drónokig, ahogy önkéntes tűzoltók is bemutatják a felszereléseiket.

Eredeti forrás: https://www.bama.hu/baranya/kozelet/rendorkutyak-es-dronok-is-akcioznak-733604/