Cape Town, február 26. 12.15 UTC

Az Ocean Race ötvenéves történetének (Whitbread, Volvo Ocean) leghosszabb szakaszára rajtol el vasárnap a résztvevő öt IMOCA 60-as. Fokvárostól a Csendes-óceánon át a Horn-fok megkerülésével a brazíliai Itajai-ig tart a 12 750 tengeri  mérföldes szakasz, amelyet ezek a gyors hajók várhatóan 32-35 nap alatt tesznek majd meg. A start ideje 12.15 UTC, vagyis magyar időben 13 óra 15 perckor vágnak neki a legkeményebb déli óceáni szakasznak.

Az ötödik szakaszra a csapatok legénységi listája

Minden csapat igyekszik a lehető legerősebb felállásában versenyezni ezen a nagy kihívást és terhelést jelentő, viszont az összetett versenybe dupla pontszámmal számító szakaszon. Az öt hajón 8-10 olyan versenyző is lesz, akik szólóvitorlázóként ott lehetnek majd a 2024 novemberben rajtoló Vendée Globe negyvenhajós mezőnyében. Közülük, akinek szükséges, az Ocean Race is beszámíthat a kvalifikációs mérföldek gyűjtésébe (max. 5000 tengeri mérföld vehető innen figyelembe). Ennél még értékesebb számukra különösen a most következő 3. szakasz, a modern többségében harmadik generációs foilerek déli óceáni menetén gyűjthető tapasztalatok.

A Holcim-PRB csapatába Kevin Escoffier-t segítendő v ott lesz az immár hivatalosan Vendée Globe-ra is készülő brit Sam Goodchild, aki éppen az Ocean 50 (foiler trimarán) osztályból vált az IMOCA 60-asba. Az Ocean Race-en az ilyen hajókról megszerezhető tapasztalatait pedig, majd az eddig Thomas Ruyant által használt sikeres, eddig LinkedOut néven versenyzett foilerben kamatoztathatja.

Charlie Enright 11th Hour Racing csapatában is vannak nagy nevek. Simon Fischer az elmúlt két évtized legsikeresebb navigátorainak egyike, Justine Mettraux pedig kiváló szólóvitorlázó nő, aki szintén készül a Vendée Globe részvételre.

 


Biothermet vezető Paul Meilhat mellé most beszáll 
Samantha Davies, aki mindemellett a negyedik Vendée GLobe részvételére készül új foiler IMOCA hajójával. Továbbra is ott hajt Damien Seguin paralimpiai bajnok, a legutóbbi Vendée Globe 6. helyezettje, mégpedig hagyományos uszonyos IMOCÁval vitorlázva egy olyan földkeülőn, amelyen 2021 januárjában 8 versenyző futott célba 24 órán belül.

A Team Malizia szkipperi pozícióba visszatér az égési sérüléséből felgyógyult Boris Hermann. Mellette is van neves IMOCA versenyző: Nicolas Lunven Clarisse Cremer távollétében nagyszerűen vitte a 2022-es IMOCA versenyeken a Banque Populaire hajóját.

A mezőny legöregebb hajóján, az első generációs foiler Guyot Environement –  Team Europe fedélzetén pedig a 9. Vendée Globe-on feltűnt Benjamin Dutreux csapatában ezen a szakaszon is ott vitorlázik Sébastien Simon, aki a 2020-21-es Vendée Globe-on az Arkéa-Paprecet hajtotta remekül, amíg műszaki meghibásodás miatt ki nem állt.

TEAM HOLCIM-PRB
Kevin ESCOFFIER – skipper
Sam GOODCHILD (GBR)
Abby EHLER (GBR)
Tom LAPERCHE (FRA)
Julien CHAMPOLION (FRA) – riporter

11TH HOUR RACING TEAM 
Charlie ENRIGHT (USA) – skipper
Simon FISHER (GBR)
Justine Mettraux (SUI)
Jack Boutell (GBR/AUS)
Amory ROSS (USA) – riporter

BIOTHERM 
Paul MEILHAT (FRA) – skipper
Anthony MARCHAND (FRA)
Sam DAVIES (GBR)
Damien SEGUIN (FRA)
Ronan GLADU (FRA) – riporter

TEAM MALIZIA
Boris HERRMANN (GER) – skipper
Will HARRIS (GBR)
Rosalin KUIPER (NED)
Nicolas LUNVEN (FRA)
Antoine AURIOL (FRA) – riporter

GUYOT ENVIRONNEMENT-TEAM EUROPE 
Benjamin DUTREUX (FRA) – skipper
Robert STANJEK (GER)
Annie LUSH (GBR)
Sébastien SIMON (FRA)
Charles DRAPEAU (FRA) – riporter

Nyomkövetős térkép a verseny honlapjáról

Fokvárosi kikötői futam

Pénteken lezajlott az elsősorban a közönség szórakoztatására rendezett kikötői futam, amelyen a verseny első két óceáni szakaszát megnyerő és természetesen az össztett listát vezető Holcim-PRB győzött. A kikötői futamok nem számítanak bele a földkerülő pontszámításba, csak egy végső pontegyenlőség esetén kapnak döntő szerepet.