Fenntarthatóság és esztétika – e két szempontot vizsgálta a zsűri a LafargeHolcim Awards versenyén. A világ legjelentősebbnek számító, a fenntartható tervezést értékelő szakmai megmérettetésre összesen 134 országból közel 5000 projektet nyújtottak be elbírálásra.

A fenntarthatóság kérdése kiemelt fontosságú az építőiparban, hiszen az épületek építése és karbantartása világszerte az energia- és az anyagfogyasztás 40 százalékát teszi ki. Az éghajlatváltozás és a nem megújuló erőforrások csökkenése miatt új megközelítésekre van szükség ebben az iparágban is.

 

 

 

A LafargeHolcim Awards ezért az újszerű, a fenntarthatóságot középpontba helyező fejlesztéseket, műszaki megoldásokat, megközelítéseket értékeli. Háromévente tartja meg a versenyt, előbb a világ 5 régiójában, majd globálisan. A verseny összdíjazása 2 millió USD. Európa versenyrégiójában a zsűri négy pályázatot (Belgium, Egyesült Királyság, Svájc, Spanyolország) választott ki.

Next Generation: a merész ötleteket is értékelték

"Kihívást jelentett kiválasztani a győztes projekteket, elsősorban azért, mert nagyon sok magas színvonalú pályamű érkezett" – fogalmazott Jeannette Kuo svájci építész, a Karamuk Kuo Architects építésziroda társalapítója, az európai zsűri vezetője. A jelenlegi versenyben világszerte a pályamunkák mintegy felét a Next Generation kategóriában adták be, ebben 30 év alatti pályázók is indulhattak. A neves szakembereket felvonultató zsűriben építészek, projektmenedzserek, egyetemi szakemberek egyaránt részt vettek.

A zsűrit lenyűgözte a benyújtott projektek kiemelkedő minősége. Éppen ezért az európai zsűri úgy döntött, hogy a Next Generation kategóriában négy pályaművet díjaznak egyenként 15 000 USD pénznyeremény átadásával.

A nyereményeken felül minden díjazott egy személyre szabott tárgyat is átvehetett, amelyen a francia építész, Le Corbusier (1887–1965) Modulor című műve látható. A trófea alapja a LafargeHolcim vállalat alacsony szén-dioxid-kibocsátású, ún. ECOPact betonjából készült. “A vállalat zöld-betonjából készült trófeával is célunk felhívni a figyelmet azon anyagokra, megoldásokra, amelyek által megvalósítható a körforgásos és a szénsemleges működés az építőiparban." - nyilatkozza Jenisch Jan, a LafargeHolcim cégcsoport Vezérigazgatója.

A Next Generation kategória díjazottjai:

1. “Nagyszabású átalakulás Spanyolországban" - Javier Estebala Alández, építész (Madrid, Spanyolország)

Olyan projektet dolgozott ki, amelynek célja a természeti erőkre (szélenergiára) és a kreatív tájtervezésre (parkosítás) építve az andalúziai kikötőváros Cádiz északi partvonalának megújítása, regenerálása.

 

Forrás: Lafarge Cement Magyarország Kft.
1/4
Forrás: Lafarge Cement Magyarország Kft.

 

2. “Energiahálózat fejlesztése Svájcban" - Yufei He, építész és tudományos asszisztens (Zürich, ETH, Svájc)

Az általa tervezett termikus processzor szabad fűtési és hűtési energiává alakítja a zürichi adatközpont hulladékhőjét. Ennek eredményeként az eszközzel lakossági felhasználásra alkalmas energiát lehet termelni.

3. “Meglévő struktúrák újratértelmezése" - Annik Keoseyan, építész és várostervező, (Mexikóváros, Mexikó)

Pályaműve egy Brüsszelben megvalósítandó társadalmi lakhatási koncepció. A projekt a személyre szabott általános helyigény és az energiafogyasztás racionalizálásával fenntarthatóbb és szociálisan érzékenyebb együttélést tesz lehetővé.

4. “Szennyezett víz tisztítása mikroalgákkal" - Shneel Malik, építész és biotervezési kutató, Bio-Integrated Design Lab, Bartlett School of Architecture, UCL (London, Egyesült Királyság)

A mikroalgák képesek az összetett organizmusokat és a szervetlen hulladékokat kevésbé mérgező anyaggá alakítani. A kutató által kifejlesztett bordázott csempe mikroalga-bioremediációt alkalmaz a szennyezett víz tisztítására. Innovációja segítheti a fejlődő országok helyi közösségeit is, mivel a csempék gyártása és cseréje folyamatosan munkahelyeket teremt.

 

Forrás: Lafarge Cement Magyarország Kft.
4/4
Forrás: Lafarge Cement Magyarország Kft.

 

A fő kategória díjazottjait novemberben hirdetik ki.

A 2021 november közepén megrendezendő nemzetközi Velencei Építészeti Biennálén hirdetik ki ünnepélyesen a globális LafargeHolcim Awards arany, ezüst és bronz nyerteseit. A globális nyertesek mellett ekkor tartják a világrégiók 33 nyertesének díjátadó ünnepségét is.

Cél egy zöldebb, okosabb és egészségesebb világ megteremtése

A LafargeHolcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért 2003-ban alapította a LafargeHolcim, mint független jogi szervezetet. Az alapítvány célja, hogy felhívja figyelmét az építészek, tervezők, mérnökök szerepének fontosságára a fenntartható jövő megteremtése terén. LafargeHolcim piacvezető az építőipari alapanyagok és szolgáltatások nyújtásában a világ 70 országában. A vállalat átalakítja az építőipart, hogy egy zöldebb, okosabb és egy mindenki számára élhetőbb, egészségesebb jövőt teremtsünk meg.