Egy új megközelítéssel a jelenleg megépíthető szélerőműtornyok maximális magasságát a jövőben akár meg is lehetne kétszerezni.

 

A napjainkban megépíthető szélerőműtornyok maximális magasságának megduplázását teheti lehetővé egy újsütetű konzorcium koncepciója. A LafargeHolcim, a COBOD és a GE Renewable Energy alkotta időleges szövetség az eddigieknél nagyobb gépalapzatok megépítését célozza meg. Az ilyen platformok átmérője szállítmányozási okokból mindmáig nem haladhatta meg a 4,5 métert.

Az új elgondolás lényege, hogy az alapzatokat a fuvarozást kiküszöbölve, az additív gyártás technológiája segítségével helyben húznák fel, és így sokkal nagyobb bázisok létrehozására nyílna lehetőség. Ezzel az alternatív megközelítéssel a szélerőműtornyok vertikális kiterjedését akár 100 százalékkal, 100 méterről 200 méterre, a teljesítményét pedig 33 százalékkal, 15,1 gigawattóra/évről 20,2 gigawattóra/évre is meg lehetne növelni.

Míg a betont a LafargeHolcim nevű építőanyag-gyártó fogja rendelkezésre bocsátani a projekthez, a 3D-nyomtatási technológia biztosítása a dán székhelyű COBOD reszortja lesz. A GE Renewable Energy a szélturbinák tervezésében, gyártásában és forgalmazásában szerzett szakértelmével fog támogatást nyújtani a vállalkozáshoz.