Szó szerint magasabb szintre emelheti a szélturbinák gyártását a 3D nyomtatás: ha a jelenleg használt lapátokon és generátorokon nem is fejlesztünk, többet termelhetnek, ha magasabban dolgoznak. Mindez azonban csak nyomtatással oldható meg költséghatékonyan, és a többlettermelésen túl más járulékos előnye is van.

Tavaly októberben készült el az első 3D-nyomtatott szélturbina, egy tíz méter magas tesztpéldány. A gyártó a COBOD cég volt, amely két partnerével – General ElectricLafargeHolcim – konzorciumban jelentős lépésre készül az iparágban. A GE számításai szerint egy 80 magasan lévő generátor 160 méter magasan, a stabilabb szélben 33 százalékkal többet termelne, ami évente mintegy 5 GWh többletet (összesen nagyjából 20 GWh-t) jelentene.

De további járulékos előnyök is vannak: azonos területen, azonos számú szélturbinával több áramot lehet termelni; ha a technológia fejlődik, kevesebb emberrel, olcsóbban is kivitelezhető lesz; és végül előnyt jelent maga a szállítás is, amennyiben elég egyetlen 3D-nyomtatót a helyszínre szállítani, nem kell egyesével odavinni minden szélturbinát.

Konkrét határidő nincs az első 200 méter magas erőműhöz, de úgy számolnak, hogy a technológia öt-tíz éven belül válhat igazán hatékonnyá. A prototípust megépítők képest kisebb személyzetre lesz szükség, dolgoznak az beton-alapú kompozit anyag olcsóbbá és erősebb változatain, és maga a 3D-nyomtató berendezés is hatékonyabb lesz.

Azt pedig, hogy 3D nyomtatással már épület, komplett falu, és vízen úszó ház is készült, már tudják az olvasóink.