Az idei évben elindult MOL Campus környezettudatos kivitelezési és fenntarthatósági célkitűzéseinek megvalósításához többek között a LAFARGE Királyegyházi Cementgyárában gyártott cementet választották mint az egyik fő építőanyagot.

A MOL-csoport Kopaszi-gáton épülő új székháza, a MOL Campus megvalósítása során három fő célt tűztek ki a megrendelők: az energiahatékonyságot, a környezettudatosságot és a fenntarthatóságra törekvést. Egy olyan modern, városi irodaépületet és épített környezetet álmodtak meg, amely szervesen illeszkedik a főváros szövetébe. Az építkezés során már az építési alapanyagoktól kezdve a zöld megoldásokat részesítették előnyben.

LAFARGE Cement Magyarország Kft. elkötelezett mind üzleti mind egyéb, helyi közösséget is támogató tevékenysége során a környezetvédelem és a hosszú távon is fenntartható értékteremtés mellett. Az üzemviteli tevékenységük terén elsősorban a CO2-kibocsátás csökkentésében látja a vállalat a legnagyobb lehetőséget, hogy ezáltal is minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon. A LAFARGE ennek érdekében nemcsak új technológiai megoldásokat valósít meg – például a 2019-es kétmilliárd forint összértékű környezetvédelmi beruházása –, hanem minőségi cementtermékeit is fejleszti. „Mindig öröm számunkra olyan beruházásokhoz biztosítani minőségi termékeinket, amelyek kivitelezése és maga az épület élettartama alatt is cél a környezettudatos és zöld szemlélet” - nyilatkozta Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Értékesítési és marketing igazgatója.

Az épület ütemterv szerint épül, az építési munkálatok első fázisaként az épület alapozása valósult meg. A 220 cm vastag alaplemez építése során közel 2.100 m² alapterületen vasbeton cölöpöket fúrtak le, amit 40 cm-es rétegekben vasbetonnal töltöttek fel, hogy az épület nagyfokú stabilitását és teherbírását biztosítani tudják. Ehhez a betonozási folyamathoz mintegy 4.700 m³ betonra volt szükség. Az alaplemez betonozásához a LAFARGE Cement Magyarország Kft. által gyártott nagy kezdőszilárdságú és gyors szilárdulási ütemű CEM III/A 32,5 R-MSR típusú cementet választották. Mivel ez a LAFARGE cement mérsékelten szulfátálló, ezért kiválóan alkalmas talajvíznek fokozottan kitett betonok készítéséhez is, ami ebben az esetben különösen fontos szempont is volt. A zöld szemléletet is figyelembe véve kiváló választás volt a CEM III/A 32,5 R-MSR cement, mivel előállítása során az egy tonnára jutó CO2-kibocsátás lényegesen alacsonyabb, mint más magasabb klinkertartalmú termékeké.

A 28 emelet magas irodaépület alapozási munkálatai során különleges gondossággal és precizitással kellett eljárni, valamint magas fokú minőségi ellenőrzéseknek kellett megfelelni, annak érdekében, hogy az épület ne süllyedjen meg és tartósan ellenálljon az olyan erős környezeti hatásoknak, mint a szél és a földmozgás. Az alaplemez betonozásához több betonüzem konzorciumára volt szükség, hogy a beton szállítása folyamatos, azaz leállás és késedelem nélküli legyen, 24 órás munkarendben. Ehhez a hatalmas és összehangolt munkához kapcsolódott a LAFARGE Cement Magyarország Kft., amely szintén folyamatos ütemrendben biztosította az alacsony CO2-kibocsátású minőségi cementet a keverőüzemek részére a megfelelő betonmix előállításához. Az épület további részeinek betonozása ezzel a folyamattal azonban nem zárult le. Remélik, hogy a kivitelezés további munkafázisaiban is a LAFARGE Cement Magyarország Kft. által előállított cement termékeket használnak fel, ezzel is erősítve azt a gondolkodásmódot, ami a hosszú távú értékteremtést támogatja és amellyel a MOL Campus Budapest egyik leginnovatívabb és legzöldebb épületévé kíván válni.