Hamburg új, jellegzetes kulturális építménye harminc egyedi betonkeverékből készült.

HafenCity kikötőváros nyugati hegyén, 2017. január 11-én nyitotta meg kapuit Hamburg új koncertterme, az Elba Philharmonic Hall. A régi kikötőben fekvő Császár rakpart Elbába nyúló végére tervezett épületet a folyó medrében létrehozott talapzatra emelték, mintegy 200 ezer tonnás súlyát 1745 betoncölöp tartja. A történelmi kakaóraktár téglatömbjére egy 110 méter magas, csillogó üvegszerkezet került. A létesítményben elhelyeztek egy 440 szobás hotelt, éttermet, 45 luxuslakást, egy nagy plázát és egy szabadon látogatható helyet, 360 fokos panorámával a városra. A koncertpalota az innovatív építészetnek és a kiváló akusztikának köszönhetően, a világ egyik vezető koncerttermévé vált. Az épület szíve a világszínvonalú koncertterem 50 méter magasságban, 2150 ülőhellyel Hamburg vibráló klasszikus zenei életének új színtere.

Az egyedülálló projektnél a LafargeHolcim 30 különféle, magas minőségű betonkeverékét használták fel, amelyek megfeleltek az építészek esztétikai és technikai elvárásainak. A csoportot a 2007ben megkezdődött építkezés előtt már 12 hónappal bevonták a tervezésbe, hogy az ehhez hasonló, kihívást jelentő projektekben szerzett jelentős tapasztalatait kamatoztathassák.

A tervezés a Herzog & de Meuron svájci építészeinek köszönhető, az épület tervei világos színű betont tartalmaztak, amelyet a LafargeHolcim gyárt, egy speciális nagyolvasztó segítségével készült, kerek kavicsot használva a kőzúzalék helyett. Ezáltal a megszilárduló beton felületének minősége tökéletes, miközben a porképződés csökken, és javul a betonpumpával való használhatósága. Ez különösen fontos azokon a szakaszokon, amelyek mérete meghaladja a 100 métert. Az felhasznált többi betonmixeket úgy alkották meg, hogy azok megfelelő erőt biztosítsanak, konzisztensek legyenek és ellenállóak a kémiai hatásokkal szemen, beleértve az épület teherbíró szerkezeti oszlopait, melyek különösen nagy teljesítményű betonból készültek.

KIFINOMULT LOGISZTIKA Összesen 63 000 m 3 betont szállított a LafargeHolcim németországi leányvállalata, a Deutschland Holcim által vezetett konzorcium a projekt elkészüléséhez. Az Elba folyó egy keskeny pontján az építési teleknél szükséges kifinomult logisztika garantálta a megbízható szállítást a zsúfolt belvárosba. A LafargeHolcim ideiglenes készbeton üzemet telepített egy kilométerre a helytől. A csúcstechnológiás informatikai rendszer kontrollálta a termelést, ütemezést, szállítást éjjel-nappal, beleértve az éjszakákat és a hétvégeket is.

LAFARGEHOLCIM – SZÉLES KÖRŰ REFERENCIÁK

Az Elbphilharmonie bizonyíték a LafargeHolcim problémamegoldó képességére, amelyet további ikonikus projektek is alátámasztanak szerte a világban, többek között a Jean Nouvel párizsi Filharmóniája, az Amerikai Indiánok Nemzeti Múzeuma Washington D.C.-ben, a Santiago Calatrava által tervezett Holnap Múzeuma Rio de Janeiróban és az Építőipari Nívódíjban részesült Hangvilla hangversenyterem Veszprémben.


Tények és adatok

Az építkezés kezdete: 2007 áprilisa Építészek: Herzog & de Meuron A teljes költség: 865 millió euró Az egész épület bruttó alapterülete: kb. 120 000 m 2 Az épület teljes súlya: kb. 200 000 tonna Két koncertterem befogadóképessége: 2100 és 550 ember részére Várható látogatók száma évente: több mint 1,5 millió Várható koncertek, események száma: 430 plusz 1500 oktatási rendezvény

Kapcsolódó dokumentumok
Verziószám:
1.0

Dátum:
2017. július 17.
Különös elegy: az Elbphilharmonie Hamburgban