Mv: Beszélgetőpartnerem Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing kommunikációs vezetője. Témánk pedig a 2030-as Terv.

Zadravecz Zsófia, marketing kommunikációs vezető, LAFARGE Cement Magyarország Kft.: A LafargeHolcim csoport a The 2030 Plan, vagyis a 2030-as Terv elnevezéssel közzétette a fenntarthatósági stratégiáját. Ebben egy olyan víziót fogalmazott meg, amely szerint a jövő építőipara innovatív szemléletmóddal rendelkezik. A környezetre nézve semleges és használt alapanyagaival a körkörös gazdaság megvalósítását éri el. Tisztelettel fordul a természet és a vízbázisok felé, továbbá elfogadó hozzáállással mindannyiunk életminőségének javulását szolgálja. A 2030-as Terv konkrétan megfogalmazza azokat a lépéseket, melyekkel ebbe az irányba haladhatunk, és ebben a LafargeHolcim az iparágon belül úttörőként kíván élen járni a jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő bevezetésével és megosztásával. A terv mind a közvetlen, mind a közvetett hatásokra vonatkozóan mutatószámokat fogalmaz meg. Célértékeket tartalmaz a termékek és a szolgáltatások teljes életciklusára vonatkozóan, egészen a nyersanyagok biztosításától a termékek gyártásán keresztül, a teljes felhasználási élettartamig. A csoport törekvése, hogy 2030-ra a forgalom egyharmadát, olyan megoldásokat gyárt, amelyek javítják a fenntarthatósági teljesítményt. A 2030-as Terv túlmutat a cégcsoport saját üzleti tevékenységén. Teljes építőipari értéklánc mentén foglalja össze a szükséges erőfeszítéseket, melyek központi eleme, hogy innovációval, fenntartható építőipari és infrastrukturális megoldásokkal tegyünk többet a jövőnkért. Mindennek egy egymásra épülő keretrendszert ad az ENSZ újonnan megfogalmazott fenntartható fejlődési céljai és a párizsi klímacsúcson, vagyis a COP21-en elfogadott egyezmény. A 2030-as Tervben négy kiemelt terület szerepel, a klímavédelem, a víz és természet megóvása, a körkörös gazdaság, valamint az emberek és a helyi közösségek. A csoport törekvéseihez csatlakozott a Királyegyházi Cementgyár is, hiszen beillesztette stratégiai célkitűzéseibe a négy fő pillért, és megfogalmazta fenntarthatósági céljait a 2016-os évre. A klímavédelemhez kapcsolódó célkitűzése a gyártott cement tonnánkénti szén-dioxid-kibocsátásának 25%-kal történő csökkentése az 1990-es évekhez képest. A víz és környezet megóvásáért a LAFARGE Cement Magyarország Kft. biodiverzitási cselekvési tervet kíván kialakítani a bükkösdi bányára vonatkozóan. A körkörös gazdaság építése szempontjából pedig fontos cél, hogy 2015-höz képest az alternatív tüzelőanyagok használatát három százalékkal kívánja növelni. Az emberek és a helyi közösségek érdekében továbbra is a teljes balesetmentesség melletti működését céloztuk meg, valamint az önkéntességi program keretében hatszáz munkaórával kívánjuk támogatni a helyi közösségi kezdeményezések megvalósítását.

Mv: Az elmúlt percekben Zadravecz Zsófiával, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing kommunikációs vezetőjével beszélgettem.