Március 21-én zárul az ötödik alkalommal meghirdetett Nemzetközi LafargeHolcim Awards fenntartható építészeti pályázat. 

A világ legjelentősebb fenntartható építészeti versenye a LafargeHolcim Alapítvány szervezésében öt földrajzi régióban zajlik párhuzamosan ,mindegyiknek saját zsűrije van, elismert független szakemberekkel. A zsűrik élén Harry Gugger (Európa), Ray Cole (Észak-Amerika), Angelo Bucci (Latin-Amerika), Nagwa Sherif (Közel-Kelet-Afrika) és Donald Bates (Ázsia-Csendes-Óceán) állnak.

A pályázat kiírói várják   azokat a legkiemelkedőbb projekteket, valamint a Jövő Generációjának újító ötleteit, amelyek a fenntartható építési megoldásokat az építészeti kiválóságokkal ötvözik.  A bíráló bizottság elsősorban olyan projekteket részesít előnybeni, amelyek választ adnak  korunk növekvő urbanizációs kihívásaira, valamint arra miként javítható az emberek életminősége az egyes településeken. A pályázók online nyújthatják be  az építészeti, a tájépítészeti, a városrendezési, valamint tervezési, technológiai, építőmérnöki és anyagvizsgálati projektjeiket,  vagy ezekhez kapcsolódó terveiket március 21-ig.

A verseny  nyitott az építészek, tervezők, mérnökök, kapcsolódó tudományágak hallgatói, projektgazdák, építő és kivitelező cégek számára egyaránt. Mindazoknak, akik napjaink építészetének és építőiparának technológiai, környezeti, társadalmi, gazdasági és kulturális kérdéseire  keresik a fenntartható megoldásokat. A  benyújtott projektekkel szembeni elvárás azonban, hogy az adott  beruházás  terveinek nagy része már rendelkezésre álljon, nagy valószínűséggel megvalósuljon, azonban a kivitelezési munkálatok nem kezdődtek meg 2016. július 4-e előtt. A 30 év alatti pályázók  azonban projekt koncepciókat, elképzeléseket, újító ötleteket is benyújthatnak, függetlenül azok megvalósításának valószínűségétől, illetve a projekt kivitelezés aktuális fázisától: a Jövő Generációja kategória kifejezetten a hallgatók és pályakezdők ambiciózus, kreatív és konvencióktól mentes ötleteit keresi.

A verseny öt földrajzi régióra osztott , mindegyik saját, elismert szakértőkből álló zsűrivel rendelkezik. A projekteket abban a régióban értékelik, ahol megvalósulnak, és a fenntartható építés öt célterülete alapján mérettetnek meg. A kritériumok között szerepel többek között, hogy mennyire innovatív a megoldás,  máshol is alkalmazható-e.

A győzteseket öt egymást követő díjátadó ünnepségen hirdetik ki 2017 második félévében. Az első helyezettek automatikusan jelöltté válnak a 2018-ban sorra kerülő a világszintű megmérettetésre.

 

Eredeti forrás: https://www.pecsi-hirhatar.hu/hirek/kozeppontban-a-fenntarthato-epiteszet