Szendvicspanelekben akár építőanyagként is használható, teljes mértékben ásványi anyagtartamú, sokoldalú szigetelőanyagot fejlesztett ki a LafargeHolcim Csoport. A természetes fehérjéből készülő Airiumot a hazai piaci bevezetése előtt a Királyegyházi Cementgyár támogatásával az idei Hello Wood tábor résztvevői próbálhatták ki. Bán Dávid írása.

Már az ősember is szerette a biztonságot, megóvva magát a természet sokszor kiszámíthatatlan erőitől. Ha módjában állt, barlangba bújt, igaz, ez sokszor nyirkos és sötét volt, a többnyire nedves falak hideget árasztottak. A barlangból kilépve azonban már saját maga próbált szállást konstruálni, amelyhez körbenézett az állatvilágban is. Akár a madarak a fészekrakásnál, ő is megpróbált fából, nádból, gallyakból falakat barkácsolni, egyfajta építményt szerkeszteni, majd a réseket valamilyen tapasztott anyaggal kitölteni. Az így elkészült kunyhók már megóvtak az esőtől, a napsütéstől, a bent megrakott tűz melegét is valamelyest megőrizték, azonban mindez nem volt még túl szilárd. Idővel hatalmas várakat, házakat épített kőből, a falak erősek lehettek, de megint ridegek. A tél zordsága ellen – a középkori gobelinek mai rajongóinak nagy örömére – falakra felfüggesztett hatalmas kárpitokkal védekeztek. Majd eljött a falak külső és idővel belső szigetelése: a tapasztott anyagok után megjelentek a különböző természetes, majd egyre inkább mesterséges felhordott rétegek.

A szigetelés mindig is kardinális kérdés volt az építkezésekkor, a 21. században pedig egyre nagyobb igény van az energiahatékonyságra és közben tudatosan kezdjük szem előtt tartani a természetes anyagok használatát is. Az építőanyag-gyártók pedig e két szempontot kiemelten kezelve igyekeznek újabbnál-újabb eljárásokkal előállni. A LafargeHolcim Csoport Lyon melletti Kutatóközpontjában fejlesztette ki nemrégiben, egy teljes mértékben ásványi anyagtartalmú, természetes szigetelőanyagot, amely könnyen telepíthető, igen variábilis és a szigetelés mellett tényleges építőanyagként szolgál. Az Airium nevű új anyag sokoldalú felhasználhatóságát különböző pilot projekteken tesztelték már: szigetelőbeton blokkok kialakítására Franciaországban és Ausztriában, a tetőteraszokra terítve Marokkóban, valamint a padlásokon alkalmazva Franciaországban.

Magyarországon a Hello Wood innovatív nyári egyetem résztvevői a piacra való bevezetés egyik első lépéseként ismerhették meg és használhatták az Airiumot. A világ minden tájáról érkező építészhallgatók a tervezőasztal mellől felállva, konkrét fizikai tudást és tapasztalatot szerezhettek, így a Cabin Fever („Kabinláz”) nevet viselő idei tematika mentén megtanulhattak olyan mozgatható, egyedi fakunyhókat felépíteni, amelyek könnyen, lényegében bárhol felállíthatóak, telepíthetőek és az alapvető komfortszintet képesek nyújtani. Mindez jól beleillik az Amerikából elindult kis ház mozgalomba, a táborban elkészülő prototípusokat pedig a jövőben akár a Káli-medencében dizájnszállásokként is hasznosíthatják. „A LAFARGE Cement Magyarország Kft. elkötelezett a fiatal generáció edukálása, valamint az iránt, hogy a jövő építészei gyakorlatias tapasztalatokat szerezhessenek. Külön öröm számunkra, hogy a Hello Wood tábor résztvevői nem csak hazai, de a világon egyedülállónak számító ásványi hőszigetelő anyagunkkal ismerkedhettek meg, annak felhasználhatóságát testközelből tapasztalhatták meg.” – számol be Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Értékesítési és marketing igazgatója.

A Hello Wood résztvevői a „Ziggurat Delivery” fantázia nevű faház szigeteléséhez próbálhatták ki az Airiumot, amelyet a gyártó szakemberei mutattak be és bíztatták őket a sokoldalú felhasználásra. „Az Airium természetes fehérjéből készül, amit felhabosítunk, ezért sok levegőbuborékot tartalmaz, majd cementiszappal keverjük össze attól függően, hogy milyen sűrűségű anyagot szeretnénk készíteni.” – beszélt az anyag legfőbb tulajdonságairól Ebenschweiger Anja, a LafargeHolcim Csoport közép-európai építési szegmensének vezetője.

Eredeti forrás: https://epiteszforum.hu/kornyezetkimelo-szigeteles-ketto-az-egyben