Mv: Kiválóan szerepeltek a magyar ingatlanfejlesztők a világ talán legrangosabb versenyén. Négy első és két második díjat nyertek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton. Ezt egyébként többen a szakma Oscar-díjaként emlegetik. Első lett egy Váci utcai épület, a Várkert Bazár, a 4-es metró egyik állomása és a Királyegyházi Cementgyár.

R: A pályázat történetének legnagyobb sikerét érték el magyarországi fejlesztők a nívódíj pályázat idei fordulóján. Örökségvédelem kategóriában a zsűri két első díjat adott ki, és mindkettő Magyarországra került. A Swietelsky Magyarország által nevezett Várkert Bazárt és a Horizon Development által megújított Váci 1 épületét találta a legjobbnak a döntőbizottság.

Az UNESCO világörökségi épületnek számító Váci 1 egyúttal elnyerte a legjobb kereskedelmi létesítmény elismerést is Európában. Világviszonylatban pedig a második helyen jegyzik, ezért átvehette a World Silver díjat is. A nemzetközi verseny történetében először kapott ugyanazon magyar projekt két kategóriában is ilyen magas elismerést. Kovács Attila, MRICS ügyvezető partner, Horizon Development Kft.: Ritka nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Váci 1 projekt 18 év után a világ legnagyobb ingatlanfejlesztői nívódíj pályázatán két díjat is nyert.

R.:A Swietelsky Magyarország Kft. munkáját is két első díjjal jutalmazták. Nemcsak a Várkert Bazárral, hanem a 4-es metró állomásaival is elhozták az első díjat. Utóbbival az úgynevezett közcélú létesítmények kategóriában. Egyedülálló, hogy ipari létesítmények kategóriában első díjat kapott a LAFARGE királyegyházi cementgyára. A pályázat egyik legnehezebb terepének tartott úgynevezett masterplan kategóriában a XIII. kerületi önkormányzat nyert ezüst díjat, a városrész Angyalföld újjáépítése elnevezésű projektjével. A kerület a pályázat történetében már harmadszor részesült az ingatlanfejlesztők nemzetközi Oscar-díjának számító elismerésben.

Alexander Romanenko, elnök, FIABCI World Prix d'Excellence Bizottság: Ez egy különleges év, hiszen négy magyar győztest is hirdettünk. Különösképpen említésre méltó a Váci projekt, amely két díjat is nyert. Ilyen nagyon ritkán történik meg a versenyen. Gratulálok a fejlesztőknek, a mérnököknek és a projekten dolgozó egész csapatnak.

R: Mondta a szakmai bizottság elnöke. A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszövetség 25 éve minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatot, amelyen eddig 5 kontinens 34 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen.

Ebben az évben Magyarország vihette el a legtöbb díjat Európában. Kirkor Arderhanyan, elnök, FIABCI: Ezeken a fontos eseményeken a magyarok azt bizonyítják, hogy igazi európai bajnokok. R: Hangsúlyozta a Nemzetközi Ingatlanszövetség elnöke. A nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 szaktekintélye képviselte az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát. Az elmúlt 18 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők már több kategóriában is győzelmet arattak a nemzetközi porondon.

 

Eredeti forrás: https://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1930-2017-05-28-i-adas/ 39:40-től