A Gerenday közösségi ház szomszédságában tegnap átadták a Lábatlani Cementgyár emlékház és Tudásközpontot, amely a helyi gyár történetét, emléktárgyait, illetve egy helyi néprajzi gyűjtemény anyagát mutatja be.
LÁBATLAN Az immár lebontott cementgyár, az üzem dolgozói emlékét idéző kiállításnak és néprajzi gyűjteménynek helyet adó, városközponti épület átadó ünnepségén megjelenteket Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. korábbi kommunikációs igazgatója köszöntötte. Ezt követően a helyi Szivárvány Táncegyüttes mutatott be műsort Szüreti mulatság címmel.
Mint elhangzott, az emlékház alapkövét 2015 májusában tették le. A célt egyértelműen meghatározták, egy száznegyvenöt évet felölelő ipartörténeti gyűjteménnyel méltó emléket kívántak állítani a lábatlani cementgyártásnak. Az intézmény létrehozása nemcsak a helyiek közösségének, hanem az építőanyag-ipar egyik világvezető cégének, a Lafarge-Holcimnek is szívügye volt. A vállalat, kiegyensúlyozott földrajzi portfolióval, kilencven országban van jelen. A közös értékteremtés jegyében élt a lehetőséggel, és vállalta annak felelősségét, hogy fenntartsa a korábbi gyümölcsöző együttműködést Lábatlanon a helyi közösségekkel, az érintettekkel.
Ez a közös akarat vezetett ahhoz a példaértékű együttműködéshez, amelynek eredményeként tegnap meg lehetett tartani az avatóünnepséget.
Az előzmények, az emlékek idézésére az épület mögötti területen felállított mikrofonhoz lépett – magyarul beszélve – Richard Skene, a Holcim Hungária Zrt. korábbi elnök-igazgatója, a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje kitüntetés birtokosa, illetve Duclaux Antoine, a LafargeHolcim
Közép-Európa Kelet Klasztere vezérigazgatója és Dinnyés István, a város polgármestere. Ők hárman együtt vágták át a nemzeti színű szalagot, majd az avatóünnepség részvevői belülről is megtekintették a 250 négyzetméteres épületet.
A kávéházként is funkcionáló előtér pultjától balra ez a felirat fogadja az érkezőket: „A lábatlani cement titka”. Az 1868-ban épült Lábatlani Cementgyár fontos szerepet játszott a település és a régió iparosodásában, a munkakultúra fejlődésében, ezzel párhuzamosan a társadalmi hatása is jelentős volt. A múzeum két párhuzamos kiállítása, a cementgyártás emlékei és a néprajzi gyűjtemény jól jelzik az ipar és a helyi közösségek együttélését, sikeres együttműködését.
A kiállított tárgyakat több éven keresztül gyűjtötték össze a cementgyár korábbi munkatársai, civil szervezetek és gyűjtők. Az ipartörténeti emlékek között, videofelvételek, interaktív eszközök segítségével is, megtekinthetők az egykori gyár berendezései, a korábbi technológia alkotóelemei, munkaeszközök és felszerelések. Jól tanulmányozható a cementgyártás folyamata.
A néprajzi gyűjtemény az értékeket megőrző nevét viselő Szántó István Teremben tekinthető meg.
A 92 millió forint értékű beruházás költségeit a Lafarge-Holcim vállalta, a létesítményt a város önkormányzata üzemelteti majd. Annak érdekében, hogy egy fenntartható projekt valósuljon meg, az épületet közel nulla energiafelhasználásúra tervezték, és építették meg. Például levegőhőszivattyúk
biztosítják a teljes épület egész éves hőigényét, a tetőre telepített napelemek gondoskodnak a létesítmény majdnem teljes villamosenergia-szükségletének előállításáról.
 
 
Kapcsolódó dokumentumok
Ipartörténeti ünnep: Lábatlani Cementgyár emlékház és Tudásközpont