Éppen öt éve adták át azt a vietnami építményt, amelyet a környezettudatos szemlélet jegyében épített egy helyi építkezési vállalat. Az étterem nem csak abból a szempontból számít kuriózumnak, hogy teljes egészében bambuszból épült.

A bambuszt a régióban egyébiránt mind gyakrabban használják a fa helyett; az épület amiatt is különleges, hogy madár szárnyaira emlékeztető szerkezetének köszönhetően szellős és hűvös teret biztosít a benne tartózkodóknak. A felhasznált alapanyag mellett szerkezeti kialakításának is köszönheti, hogy ez a környezetbarát úton felállított varázslatos építmény harmonikusan egybeolvad környezetével. Az építészek körében az ezredforduló tájékán már Kelet- Közép Európában is megjelent egy teljesen új szemléletet. Egyes tervezők célja – a környezettudatos építési elvek és környezetbarát építési gyakorlat jegyében – egy olyan gyár létesítése volt, amely nemcsak rendkívül zöld és környezetbarát, de modern ipari létesítményként képes a korszerű technológia széles arzenáljának felvonultatására. Cikkünkben a fejlett ipari országokból - és mára már nálunk is jelen lévő – környezettudatos építészet legfontosabb kritériumait, ismertetőjegyeit és hozadékait foglaljuk össze.

Környezettudatos építészeti megoldások létjogosultsága

A gazdasági termelés ezredfordulóra bekövetkezett, egész bolygónkra kiterjedő robbanásszerű fejlődése rengeteg káros mellékhatással párosult. E jelenségek egyike a környezet szennyeződése, károsodása, amely sok esetben már visszafordíthatatlannak tűnő folyamatokban is megnyilvánul. Nem véletlen, hogy a felismerésnek köszönhetően az iparilag fejlett országokban már a 90-es években is prioritást élvezett – a környezetbarát technológiák kifejlesztésével és elterjesztésével párhuzamosan – a környezet terhelésének csökkentése is. Nincs ez másképpen a irodai ingatlanok esetében sem, ahol már-már versengés alakult ki a nagyvállalatok körében ki tud zöldebb irodaházat létrehozni.

A környezettudatos építés csak komplex folyamatként értelmezhető

A modern ipari komplexumok építési tevékenységében a környezetbarát magatartás – és ily módon a környezet tudatos alakítása – csakis komplex folyamat lehet. Utóbbi magába foglalja az épületek tervezését, kivitelezését, üzemeltetését, működtetését, – beleértve az ipari létesítmény teljes élettartama során szükséges javítási, karbantartási és felújítási tevékenységét – sőt az elhasználódott vagy bármilyen okból szükségtelenné vált komplexum környezettudatos megszüntetését is.


Miért éri meg?

A fenntartható építészet – és ezzel összefüggésben a zöldépület- minősítő rendszerek – Kelet- Közép Európában nagyjából 2008 óta kezdtek elterjedni és tulajdonképpen a piaci szereplőknél is azóta figyelhető meg az ilyen irányú szemléletváltás. A szemlélet jegyében épült Királyegyházi Cementgyár is éppen ekkor kapta meg egyébiránt a beruházás gyakorlati kivitelezését lehetővé tevő építési engedélyt. A beruházás révén, Magyarországon elsőként hoztak létre olyan ipari komplexumot hoztak létre, amely nemcsak modern épületegységekből áll, de amely az átlagemberek számára alapvetően tér el az általuk ismert hasonló gyáraktól. Sőt, a legkorszerűbb technológiával rendelkezik: nemcsak rendkívül környezetbarát, hanem meglepően esztétikus, és kompakt, azaz a lehető legkisebb területet veszi el a földműveléstől.

A jövő kilátásai

Egy sikeres BREEAM vagy DGNB környezettudatos épületminősítést maga mögött tudó beruházó, üzemeltető esetleg bérlő a környezettudatos építési megoldásokkal nemcsak a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét demonstrálja. Az átgondolt megoldással és kiváló minőségű anyagok felhasználásával jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek, ráadásul az épületkomplexum környezetre gyakorolt negatív hatásai is jelentősen csökkennek. Egyre többet hallani arról is, hogy jövőben az egész Európai Unióban kötelezővé válik egyebek mellett az állami nagyberuházások környezettudatos épületminősítése. Ettől függetlenül is nő persze a piaci igény a fenntartható megoldásokra, az olcsóbb és környezetbarát üzemeltetésre valamint a kellemesebb beltéri környezetre egyaránt.

Eredeti forrás: https://tervlap.hu/cikk/show/id/5625