Születésnapi ünnepséget rendeztek királyegyházán a jubileum alkalmából
idén október 7-én ünnepelte fennállásának tízéves évfordulóját a királyegyháza Felvirágoztatásáért közalapítvány a kultúrházban.
Mint Konyári Tímea Eszter, a kuratórium elnöke elmondta, a közalapítványt azzal a céllal alapították meg, hogy a településen szervezze, irányítsa, fogja össze és támogassa a kulturális életet, a különböző programokat és rendezvényeket. Az évek alatt aztán folyamatosan bővült a közalapítvány tevékenysége, több civil szervezet és egyesület is alakult, amelyekkel összefogva, közösen segítik egymás munkáját. Tavaly döntöttek például a legifjabb polgárok támogatásáról, ennek értelmében évente kétszer köszöntik az újszülötteket oklevéllel és ajándékokkal. – A születésnapi ünnepségen bemutattuk az alapítvány elmúlt tíz évét, a folyamatos fejlődést és az elért eredményeket. Az ünnepségre meghívtuk fő támogatóinkat, az önkormányzatot, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. képviselőit, az építő cég, a Nostra Cement Kft. vezetőjét, Kővári Józsefet, a kuratórium egykori tagjait, a helyi civil szervezeteket, a kulturális és közösségi élet szervezőit, segítőit – számolt be az ünnepségről a kuratórium elnöke.
A település fejlődésében természetesen a cementgyárnak is komoly szerepe van.
Mára bebizonyosodott, hogy a korszerű technológiával működő cementgyár semmilyen káros hatással nincs a településre és környezetére, így feleslegesnek bizonyultak az építéskor felmerülő aggodalmak. Az elmúlt évek Grím Ferenc polgármestert igazolták, aki meglátta a lehetőséget és folyamatosan kiállt az üzem építése mellett, és támogatóival folyamatosan szervezte a gyár letelepedéséhez szükséges megbeszéléseket,
tárgyalásokat.
Kővári József, az építő cég egykori ügyvezetője is utalt arra, bátorság kellett ahhoz, hogy elindítsák a változásokat a településen, és megszervezzék egy hatalmas gyár letelepedését. Az elmúlt évek ugyanakkor bebizonyították, hogy a bátorságot siker és eredmény koronázta, amely meghozta a falu fejlődését is.
Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing- és kommunikációs vezetője hangsúlyozta, napi kapcsolatban vannak a településsel, az itt élőkkel, az önkénteseik folyamatosan részt vesznek a különböző programokon, rendezvényeken, versenyeken, gyereknapon, ünnepeken. A falu lakói „befogadták” az üzemet és az itt dolgozókat, a kölcsönösen jó kapcsolatot más fórumokon is példaként említik a LAFARGE Cement Magyarország Kft. vezetői.
Az ünnep elmaradhatatlan kelléke a születésnapi torta, illetve a szülinapi dal, amelyet a nyolcadikos lányokból alakult kórussal együtt énekeltek: „Összetartozunk” címmel. A vendégek természetesen nem mehettek haza üres kézzel, egy 2017-es falinaptárral leptek meg mindenkit a szervezők, amelyet az elmúlt tíz év legsikeresebb fotóiból állítottak össze.
Az önkormányzat a legnagyobb támogató
Grím Ferenc polgármester a jubileumi évforduló kapcsán hangsúlyozta, az önkormányzat évről évre egyre nagyobb összeggel támogatja a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány működését, amely ma már húszmillió forintból gazdálkodhat. Ennek köszönhetően a Szabó Zsófi irányításával működő kultúrházban is heti rendszerességgel szervezhetnek programokat: többek között kézműves-játszóházakat gyógytornát, zumbát, főzőklubot, és hamarosan indul a jóga is. – Az önkormányzat a közalapítvány segítségével és aktív közreműködésével tudja a legegyszerűbben és a legcélirányosabban eljuttatni a település lakóihoz, a civil szervezetekhez, klubokhoz a különböző támogatásokat és szolgáltatásokat, amelyek az itt élők igényeihez igazodnak. Ezzel is szeretnénk minél komfortosabbá és élhetőbbé tenni Királyegyházát. A közalapítvány beváltotta a működéséhez fűzött reményeket, éppen ezért a következő tíz évre is hasonlóan eredményes és kitartó munkát kívánok a lelkes szervezőknek – hangsúlyozta a polgármester.
Megköszönték a kitartó munkát a civileknek
Jó ötlet volt a szervezők részéről a „Köszönöm parti”, ezt bizonyították a résztvevők viszszajelzései, illetve a meghatott köszönő szavak is. Konyári Tímea Eszter, a kuratórium elnöke elmondta, a képviselőtestületet, az iskola, az óvoda, az önkormányzat dolgozóit és a civil szervezetek vezetőit invitálták a partira, azokat, akik az elmúlt tíz évben a legtöbb programban a legtöbb munkát végezték, a legtöbb segítséget nyújtották.
A 45 fős csapat Kisújbányára kirándult, majd az óbányai Brauer panzióban szerveztek számukra borkóstolóval egybekötött fogadást. – A közös program bebizonyította, hogy igenis szükség van az ilyen jellegű együttlétekre, kikapcsolódásra, amikor jobban megismerhetjük egymást, nem mi vagyunk a szervezők és a felelősek a programokért, hanem mi vagyunk az „ünnepeltek” – hangsúlyozta a kuratórium elnöke.
 
Kapcsolódó dokumentumok