Fenntarthatóság és esztétika – e két szempontot vizsgálva  választotta ki a  zsűri a győztese projekteket a  LafargeHolcim Awards versenyén.

A világ legjelentősebbnek számító, a fenntartható tervezést értékelő szakmai megmérettetésre 134 országból közel 5000 projektet nyújtottak be. A fenntarthatóság kérdése kiemelt fontosságú az építőiparban, hiszen az épületek építése és karbantartása világszerte az energia- és az anyagfogyasztás 40 százalékát teszi ki. Az éghajlatváltozás és a nem megújuló erőforrások csökkenése miatt új megközelítésekre van szükség ebben az iparágban is.

A három évente  megrendezett versenyen  az újszerű, a fenntarthatóságot középpontba helyező fejlesztéseket, műszaki megoldásokat, megközelítéseket értékeli a zsűri. Az első körben a világ 5 régiójában méretik meg magukat a pályázók, majd a legjobbak közül kerülnek ki a győztesek az egész földkerekségről. Európában a zsűri négy pályázatot - Belgium, Egyesült Királyság, Svájc, Spanyolország - választott ki, juttatott tovább.

A Next Generation kategóriában a merész ötletek is kiemelt helyet foglaltak el az értékelés során. A jelenlegi versenyben világszerte a pályamunkák mintegy felét ebben a kategóriában adták be és ebben 30 év alatti pályázók is indulhattak. A neves szakembereket felvonultató zsűriben építészek, projektmenedzserek, egyetemi szakemberek egyaránt részt vettek. Az európai zsűrit lenyűgözték a benyújtott projektek kiemelkedő színvonala, éppen ezért úgy döntöttek, hogy négy pályaművet díjaznak, melynek alkotói egyenként 15 000 dollárral lettek gazdagabbak.


"Kihívást jelentett kiválasztani a győztes projekteket, elsősorban azért, mert nagyon sok magas színvonalú pályamű érkezett" – fogalmazott Jeannette Kuo svájci építész, a Karamuk Kuo Architects építésziroda társalapítója, az európai zsűri vezetője.

A nyereményeken felül minden díjazott egy személyre szabott tárgyat is átvehetett, amelyen a francia építész, Le Corbusier (1887–1965) Modulor című műve látható. A trófea alapja a LafargeHolcim vállalat alacsony szén-dioxid-kibocsátású, úgynevezett ECOPact betonjából készült.

“A vállalat zöld-betonjából készült trófeával is célunk felhívni a figyelmet azon anyagokra, megoldásokra, amelyek által megvalósítható a körforgásos és a szén-semleges működés az építőiparban.” - hangsúlyozta  Jenisch Jan, a LafargeHolcim cégcsoport vezérigazgatója.

A fő kategória világversenyének díjazottjait novemberben hirdetik ki a Velencei Építészeti Biennálén, és ekkor kerül sor a regionális versenyek nyerteseinek díjátadójára is.