Az építőipart sem hagyja érintetlenül a zöld fordulat. Ennek legújabb állomása, hogy a világ legnagyobb cementgyártójának számító LafargeHolcim 3,4 milliárd dollárért vásárolja föl a Firestone Building Products nevű, tetőszerkezetekkel foglalkozó céget. Az üzlet annak érdekében jön létre, hogy a LafargeHolcim egyre inkább eltolódjon a megújuló energiák felé.

A klasszikus nagyvállalatokat is folyamatosan éri el a zöldhullám, aminek legutóbbi állomása a LafargeHolcim nemrég tett bejelentése volt a Firestone Building Products (FSBP) felvásárlásáról. A 3,4 milliárd dolláros üzlet keretében a LafargeHolcim egyre inkább tolódik el a megújuló energiaforrások hasznosítása felé, mivel a felvásárolt vállalkozás elsősorban zöld és energiahatékony megoldásokat szállít a tetőszerkezetek piacára – írja a CNBC.

A LafargeHolcim vezérigazgatója, Jan Jenisch külön is kiemelte nemrég, hogyAZ FSBP LEGNAGYOBB EREJE AZ ÚJ, FENNTARTHATÓ FEJLESZTÉSEKBEN REJLIK, AMIVEL „TÖKÉLETESEN ILLESZKEDIK" A LAFARGEHOLCIM CÉLKITŰZÉSEIHEZ.A társaság ugyanis, tette hozzá Jenisch, a legfenntarthatóbb és a leginnovatívabb épületalapanyag-beszállító kíván lenni a jövőben.

Egy változó iparág

Nem meglepő, hogy az egész építőiparra egyre nagyobb zöld nyomás nehezedik, mivel a szektor környezeti hatása igen jelentős.EGY 2018-AS JELENTÉS SZERINT ÉVENTE TÖBB MINT 4 MILLIÁRD TONNA CEMENTET TERMEL AZ IPARÁG, AMI A GLOBÁLIS SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS NAGYJÁBÓL 8 SZÁZALÉKÁT ADJA.

A szektor pedig az elmúlt időszakban el is kezdett átállni a környezetkímélőbb és fenntarthatóbb megoldásokra. A LafargeHolcim számára is csak az átállás egy része az FSBP felvásárlása. A társaság ugyanis már eddig is elkezdett olyan termékeket gyártani, melyek jelentősen kisebb környezeti terhelést jelentenek a korábbi anyagokhoz képest, mint például az ECOPact zöldbeton.

Zöld és fenntartható

Az üzlet másik jelentősége abban áll, hogy egyre tisztábban látszik, a tetőszerkezetek gyártása során is folytatódik az eltolódás a zöld megoldások felé.A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK (KÜLÖNÖSEN A NAPELEM-PANELEK), ILLETVE A „ZÖLD TETŐK" MÁR EDDIG IS JÓL ISMERTEK VOLTAK A SZEKTORBAN, AZONBAN MOST MÁR A KEVÉSBÉ LÁTVÁNYOS TERÜLETEKET IS ELÉRTE A ZÖLD FORRADALOM.

A tervezés és a kivitelezés szintjén is érezhető ugyanis a változás, ahogy a gyártók folyamatosan karolják föl a fenntarthatóságot szem előtt tartó technológiákat és ötleteket.