Fenntarthatóbb és okosabb világot épít az építőanyag-gyártásban és az építőipari megoldások biztosításában világvezető vállalat, a LafargeHolcim Csoport és a magyarországi leányvállalat a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

Manapság már nem elég a szlogenek szintjén célokat kitűzni a környezetvédelem terén, komoly tettekre, beruházásokra van szükség bolygónk hosszú távú jövőjének biztosításához. Így tesz a LafargeHolcim Csoport is. A vállalat elkötelezettségét bizonyítva csatlakozott az ENSZ „Üzleti ambíciók 1,5° C-on” kampányához, meghatározva az iparág ambiciózus éghajlati célkitűzéseit 2030-ig. Továbbá vállalta, hogy a teljes cégcsoport esetében 2050-re elérik a CO2-semlegességet. Ezáltal is egy olyan, az emberek és a környezet számára is élhetőbb világot teremtve, amelyben az építés zöldebb, okosabb módon történik, és az eredményekből mindenki részesülhet.

Építésünk zöldebben – karbonsemlegesség, építőanyagok újrahasznosítása

A LafargeHolcim Csoport a világ élmezőnyébe tartozik alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a körkörös gazdaság szemléletmódját is magukban foglaló építőanyagai által. A CO2-megkötés és -felhasználás, továbbá annak leválasztása és tárolása témakörében 20 különböző projekten dolgozik jelenleg. A projektek eredményeként összesen 4 millió tonna CO2-megtakarítás érhető el éves szinten. Mindennek keretében a vállalatcsoport jelenleg közel 50 millió tonna más ipar számára hulladékként kezelt anyagot hasznosít újra évente. Céljuk, hogy ezt a mennyiséget megduplázzák 2030-ig.

A termékportfóliót tekintve a tavalyi évben két kiemelt zöld-terméket vezettek be a világ több országában is. A Susteno zöld-cement  20%-ban újrahasznosított, bontott hulladékot tartalmaz, míg az EcoPact zöld-beton előállítása során több mint 30%-kal kevesebb fajlagos CO2 keletkezik, mint a hagyományos módon előállított betonok esetében.

A magyarországi tevékenységüket tekintve a Királyegyházi Cementgyárban eddig közel 4,5 milliárd Ft értékben  valósult meg környezetvédelmi beruházás. “Büszkék vagyunk arra, hogy a beruházások által, a jogszabályoknak amúgy is megfelelő emissziós értékeinket több mint 25%-kal tudtuk csökkenteni a 2011-es indulás óta. Célunk, hogy 2050-re a nettó CO2-semlegességet elérjük. Mindehhez további technológiai beruházásokat, valamint a termékportfólió átalakítását is tervezzük a következő időszakban.” – hangsúlyozta Zadravecz Zsófia, a  LAFARGE Cement Magyarország Kft. Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgató.

A termelési folyamatok zöldítése mellett az egyéb szakterületek munkája során is a környezetkímélőbb megoldásokat részesítik előnyben. Ennek megfelelően például a laboratóriumi tevékenységüket teljes mértékben digitalizálták, a 2020-as évtől papírmentesen dolgoznak. Ugyan a magyar építőiparra jelenleg még a papír alapú ügyintézés a jellemző a LAFARGE a logisztikai tevékenysége során is egyre nagyobb arányban alkalmazza a digitális megoldásokat. A megrendelések online ügyintézése és nyomonkövetése mellett, a kimenő számlák 40%-át csak elektronikusan érkeztetik, illetve küldik ki. A munkahelyi értekezleteket a szervezeten belül és nemzetközi szinten is rendszeresen digitális eszközökkel tartják.

„A LAFARGE-nál további, innovatív megoldások, technológiák megvalósításán is dolgozunk a zöldebb működés elérése érdekében. Ennek megfelelően a következő években célunk például a karbantartási tevékenység során minél több elektromos mobilgép használata, a cementgyár mellett napelempark létrehozása” – jegyzi meg Zadravecz Zsófia.

Építés okosabban – kutatásfejlesztés és a legkorszerűbb technológia

A zöld-célkitűzések megvalósításához elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés, illetve az innováció, azaz a legkorszerűbb technológiák használata (pl. 3D nyomtatás, érzékelők, a drónok, az adatfikáció, a mesterséges intelligencia, gépi tanulás) is. A LafargeHolcim Csoport az iparág egyik legnagyobb K+F tevékenységgel rendelkezik. Hat kutatóközpontban 300 kutatója dolgozik a fenntarthatóbb épületmegoldások fejlesztésén. Jelenleg 1500 aktív szabadalommal rendelkeznek világszinten. Az alkalmazott legmodernebb technológia lehetővé teszi a megfizethetőbb épületek és infrastruktúra megvalósulását. Így például magasabb szélmalmok megépítését 3D betonnyomtatási technológia alkalmazásával. Ennek eredményeként pedig akár 25%-kal több megújuló villamos energia állítható elő kevesebb építési, beruházási költségek mellett.

Építés mindenkinek – középpontban a közösségek

Az egész vállalatcsoport elkötelezett a helyi közösségek támogatása iránt is. Az adatok beszédesek: a LAFARGE magyarországi munkavállalói az elmúlt 10 évben több mint 4500 önkéntes órát vállaltak a helyi közösség támogatása, segítése érdekében. Ezen túl a Közösségi Érték Program keretein belül 2 év alatt 65 projekt megvalósítását támogatta a cég 13 településen, több mint 20 millió Ft értékben. A LAFARGE több oktatási programban is részt vesz, rendszeresen ír ki tervpályázatokat egyetemistáknak. Továbbá kapcsolódik be az általános iskolások, szakmai tanulmányokat folytató diákok és egyetemi hallgatók oktatásába, tudásmegosztásába.

„A holnap nincs megírva, a jövő velünk épül” – fogalmaz a globális környezetvédelmi kampány mottója. A nagyszabású kampány részleteiről további információ ismerhető meg a vállalat honlapján a www.lafarge.hu oldalon.