2011-ben kezdte meg működését a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyára, amely Európa legmodernebb és alacsony karbonlábnyomú cementgyárai közé tartozik. A LAFARGE fennállásának 10. jubileumi évfordulóját munkatársainak, valamint a helyi közösségnek szervezett programokkal ünnepelte.

10 éve a hazai építőipar élmezőnyében

 

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. 2011-ben lépett a magyar építőanyagipari piacra: francia márkanévvel és egy olyan cementtel, amely más eljárással és berendezésekkel készült, mint az előző évtizedekben megszokott cementek. A gyár építése 2007. szeptember 6.-án kezdődött, ekkor történt meg az alapkőletétel. Az építkezésben közel 3.500 ember vett részt, a beruházás értéke 72 milliárd forint volt. A hivatalos gyáravatóra 2011. szeptember 15.-én, vagyis 10 éve került sor. A LAFARGE rövid idő alatt, 2018-ra elérte gyártókapacitásának 100%-os kihasználtságát. A folyamatos termelés mellett a vállalat a kezdetek óta szívügyének tekinti a környezettudatos működést. Ennek megfelelően az elmúlt 10 évben több beruházást is megvalósított a cementgyártás technológiáját illetően. Ezek az innovatív megoldások mind az alternatív tüzelő- és nyersanyagok minél szélesebb körben történő felhasználását célozták.

„Nagy és meghatározó változásokon mentünk keresztül ebben a 10 évben. Annak ellenére, hogy a Királyegyházi Cementgyár az elérhető legmodernebb technológiával épült meg, folyamatosan lépést tartottunk a fenntartható működést célzó technológiai újításokkal. Az elmúlt időszakban több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottunk meg számos olyan beruházást is, amelyek az ökológiai lábnyomunk csökkentését segítik elő. Előbb 2014-ben a Geocycle márkanév alatt bevezettük a másodlagos tüzelőanyagok felhasználását a cementgyártás során, ehhez kapcsolódóan egy tüzelőanyag-csarnokot és zárt feladórendszert építettünk. Ezt követően pedig 2019-ben a klór-bypass technológiai nagyberuházást hajtottuk végre” – mondta Hoffmann Tamás, a LAFARGE Ügyvezető igazgatója, a 10. jubileumi ünnepségen.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. szakértelmét fennállása óta több nívós díjjal, elismeréssel jutalmazták, a vállalat legjelentősebb eredménye mégis az, hogy fennállása óta közel 30%-kal csökkentette a fajlagos CO2-kibocsátását. „Büszkeséggel tölt el minket partnereink elégedettsége és a velük létrejött hosszú távú közös munka, női munkatársaink iparági átlagot meghaladó mértéke, karbonlábnyomunk folyamatos csökkentése, innovatív ipari megoldásaink alkalmazása, a fenntartható, zöld gondolkodás és az az értékrend, társadalmi felelősségvállalás, amely önkéntes munkák keretében és a helyi közösségekkel való együttműködésben valósul meg, immár egy évtizede” – fejezi be gondolatát Hoffmann Tamás.

 

Jubileumi rendezvénysorozat

 

Hatodik alkalommal rendezték meg az „Együtt Gyermekeinkért” Szentlőrinc–Királyegyháza jótékonysági futóversenyt több mint 400 gyerek és felnőtt részvételével. Idén a helyi vállalkozók és a LAFARGE partnereinek összefogásával rekord mennyiségű, együttesen mintegy 1,5 millió forint értékű tárgyi támogatásból valósulhatott meg a futóverseny díjazása és több mint hétszázezer forint gyűlt össze iskolai sportszerek vásárlására. Az idei év különlegességeként minden befutó a cementgyár dolgozói és családtagjaik által készített egyedi beton éremben részesült. A futóverseny mellett nyílt napot is tartottak, a helyi 8. osztályos gyerekekkel pedig emlékfák ültetésére került sor.

 

Az emberiség és a bolygó jövőjét építjük

 

A 10. évforduló jelentős mérföldkő, amely nem csak számvetésre és az elmúlt 10 év eredményeinek összegzésére, de a jövőbe tekintésre is ösztönöz. „A LAFARGE számára fontos stratégiai cél, hogy 2050-re elérjük a karbonsemleges működést és ezáltal Európa zöld szíve legyen a Királyegyházi Cementgyár. Innovatív fejlesztéseinknek köszönhetően a magyar építőipart nemcsak minőségi, de zöld alapanyagokkal lássuk el. Ezáltal fenntartható, még élhetőbb városok épüljenek mind technológiailag, mind tartósság szempontjából. Mi, a LAFARGE-nál hosszú távon és fenntartható módon gondolkodunk és emiatt szívügyünknek tekintjük, hogy nemcsak az emberiség, de a bolygó jövőjét is építsük” – nyilatkozik a vállalat zöld céljairól Zadravecz Zsófia, Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgató.