„A látszóbetonról és egyéb környezetbarát térburkoló megoldásokról tartottak egész napos szakmai konferenciát március 23-án Budapesten a Groupama Arénában. Az eseményen az épületinformációs modellezés részletességének szabályozásáról és lehetőségeiről Zagorácz Márk és Bakai Nándor tartott előadást a Lechner Tudásközpont képviseletében.

Építészek és tervezők számára rendezett konferenciát a látszóbetonról és más térburkoló megoldásokról a Hydro BG Kft., a KK Kavics Beton Kft. és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Budapesten, a Grupama Arénában. A regisztrációhoz kötött eseményen a térbe és formába öntött látszóbeton mellett többek között a térburkolatok tervezéséről is szó esett. A Lechner Tudásközpontot Zagorácz Márk építész, a Tudásközpont 3D építésügyi módszertani osztály vezetője és Bakai Nándor a Lechner kiválósági program egyik ösztöndíjasa képviselte a BIM részletességének szabályozása című előadásával.

– A világban villámgyorsan terjedő BIM, azaz épületinformációs modellezés, integráltan jeleníti meg az egész épületet és az építőipar különböző, speciális területein, így a látszóbeton készítésben is képes segítséget nyújtani. – fejtette ki előadásában Zagorácz Márk. – Az interaktív, térbeli tervezési folyamat biztosítja a precíz méretek és mennyiségek kimutatását, amelyek a látszóbeton szempontjából kiemelten fontos zsaluzat vagy öntőforma, a betonszerelés és a beépített épületgépészeti rendszerek szakszerű és esztétikus kivitelezéséhez elengedhetetlenek. A felsoroltakon kívül a BIM lehetőséget ad az anyagminőséget jelölő meta-adatok megadására is, így a tervező és a kivitelező között jelentősen csökken az információvesztés esélye.

– A virtuális modell, a valóságnak megfelelő geometriája és információtartalma miatt felhasználható akár üzemi előregyártás, vagy életciklus-értékelés során az ökológiai lábnyom kiszámításához is – fűzte hozzá prezentációjában Bakai Nándor.”

Eredeti forrás: https://hirlevel.egov.hu/2017/04/02/epuletinformacios-modellezes-bim-a-latszobeton-mogott/