LAFARGE Cement Magyarország Kft. stratégiai célkitűzése, hogy a fenntartható építési megoldások hazai úttörője legyen. E cél elérése érdekében új, zöld cementet vezet be a magyar építőipari piacra ECOPlanet fantázianévvel.


A vállalat az elmúlt években számos környezettudatos lépést hajtott végre a Királyegyházi Cementgyárban annak érdekében, hogy a hazai építőipar zöld motorjává váljon. Több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottak meg környezetvédelmi beruházásokat, amelyek eredményeként csaknem 30 százalékkal csökkent a gyárban az egy tonna cementre jutó nettó szén-dioxidkibocsátás a 2011-es indulás óta. A fenntarthatósági törekvések között szerepel a körkörös gazdaság megvalósítása, amelynek érdekében még 2014-ben bevezette a Geocycle brandet is, amely a magyarországi és Baranya megyei, regionális hulladékkezelésre nyújt megoldást. Ennek jegyében 2021-ben már több mint 80 százalékban váltotta ki a LAFARGE a fosszilis tüzelőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal.

ZÖLD ELKÖTELEZETTSÉG Innovatív, zöld megoldásait és eredményeit legutóbb idén tavasszal a Greengage – Zöld elkötelezettség díjjal ismerték el. A hosszú távon fenntartható, környezettudatos működés megvalósításának következő lépése a zöld termékportfólió létrehozása volt, amelynek fontos mérföldköve az első zöld cement, a CEM II/B-LL 32,5 R szabványos megjelölésű, ECOPlanet fantázianévvel illetett cement bevezetése a hazai piacra. „Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a karbonsemleges működés megvalósításához. Az új termékünkkel lehetőséget biztosítunk a hazai környezettudatos építkezések megvalósításához, és teret adunk a fenntarthatósági szempontok érvényesülésének. A célunk azonban ennél is ambiciózusabb: 2050-re a teljes karbonsemleges működés megvalósítását tűztük ki magunk elé” – hangsúlyozta Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

A ZÖLD CEMENT BEVEZETÉSE Az új ECOPlanet, zöld cement értékesítése a magyar piacon szeptember közepén indult korlátozott mennyiségben, ömlesztett formában. A termék várhatóan 2023 tavaszától már zsákos kiszerelésben is elérhető lesz. „Az ECOPlanet CEM II/B-LL 32,5 R termék legfontosabb környezettudatos tulajdonsága, hogy a fajlagos, azaz 1 tonna cementre jutó nettó CO 2-kibocsátása 30 százalékkal alacsonyabb, mint a hasonló eljárással gyártott CEM I 42,5 R terméké, minőségi kompromisszumok nélkül. Kiválóan alkalmas az általános ház körüli munkák, beltéri betonozás, valamint talajstabilizációs feladatok megvalósítására. Az új termék bevezetésével egyidejűleg a STANDARD fantázianevű, CEM II/B-M (S-LL) 32,5 R termékünket kivezetjük a LAFARGE szortimentjéből” – egészíti ki Putler Csaba Értékesítési igazgató.A LAFARGE útja a fenntarthatóság terén ezzel a termékkel nem ér véget. A vállalat tervei között szerepel termékporfóliójának további bővítése zöld termékekkel, mint például a Holcim Cégcsoporton belül már elérhető Susteno cement, amely legalább 20 százalékban építési és bontási hulladékot tartalmaz. A termékvonal bővítése mellett további, a környezetvédelmet és energiahatékonyságot célzó beruházások megvalósításán; az alternatív tüzelőanyagok és nyersanyagok vonatkozásában új anyagáramok bevonásán; valamint megújuló energiaforrások használatán dolgozik.

ECOPLANET, CEM II /B-LL 32,5 R Nagy kezdőszilárdságú, 32,5 MPa végszilárdságú, mérsékelt hőfejlesztésű cement mészkő cementkiegészítő adalékanyagot tartalmaz. Kifejezetten nyári felhasználásra javasolt, de fokozott fagyvédelem mellett és belső térben hideg időben is alkalmazható. Elsősorban a C8/10 – C35/45 szilárdság jelű betonkeverékek elkészítéséhez ajánlott használni. A jó bedolgozhatóság és az alacsony víz/cement tényező elérése érdekében betonfolyósító vagy képlékenyítő adalékszer használata ajánlott. Megfelelő bedolgozással és tömörítéssel szép felületeket lehet készíteni. Összetétele és mérsékelt hőfejlesztése miatt az ilyen típusú cementből készült, megfelelő összetételű betonkeverékeknek mérsékelt a repedési hajlama. Nagyon fontos a szerkezet utókezelése, amit gondosan kell megtervezni az időjárási körülmények és a helyszíni adottságok figyelembevételével.