A Holcim és a Brit International Investment svájci székhelyű közös vállalkozása, a 14Trees húzta fel Afrikában az első nyomtatott házat, de – szintén Afrikában – a világ első printelt iskoláját is ők jegyzik. A kenyai Kilifiben ötvenkét ház nyomtatását tervezik egyetlen, igaz nem akármilyen 3D printerrel, hanem az épületnyomtató-fejlesztésben világelső dán COBOD a kategóriájában az egyik legjobb eladási mutatókkal rendelkező, robotikus BOD2 gépével.

A munkát tavaly októberben kezdték, januárra pedig, pont tíz hét leforgása alatt, be is fejezték tíz ház falainak a nyomtatását. Csak a BOD2-t használták hozzá, és látványos gyorsasággal haladtak.

A projekt környezetbarát profilja elnyerte a Világbank fejlesztésekkel foglalkozó pénzügyi intézete, az IFC „EDGE Advanced” fenntartható tervezés tanúsítványát. A szervezet az erőforrás-hatékony, potenciálisan zéró széndioxid-kibocsátású építészeti kezdeményezéseket értékeli az elismeréssel.

3D nyomtatással két probléma oldható meg egyszerre: gyorsabb és olcsóbb az építkezés, és így megfizethetőbb lesz a lakások ára. Mivel ezek a házak kevesebb anyagból készülnek, a bolygó erőforrásaiból is több marad a jövő generációi számára – hangsúlyozza a 14Trees vezetősége.

A következő szakaszokban, szakaszonként tíz-tizenöt házzal, a lakók mindennapjait megkönnyítő, későbbi változtatási, bővítési opciókat lehetővé tevő több újítást vezetnek be. Igyekeznek kihasználni a technológiában rejlő személyre szabhatóság lehetőségeit.

A 14Trees az építkezés minden egyes szakaszával próbálja tovább csökkenteni a kiadásokat. Úgy csinálják, hogy azok legalább húsz százalékkal alacsonyabbak legyenek, mint a hagyományos technikával épített házaknál. A Holcim helyi üzemben készült TectorPrint anyagaival dolgoznak, amely már önmagában jócskán csökkenti a gyártási költségeket.

A COBOD szintén elégedett. Kiemelik a nehéz afrikai körülményeket, és ezeket figyelembe véve, valóban bámulatos az egy helyszínen mindenki másnál több házat nyomtatott 14Trees teljesítménye, ráadásul a cég nem öt, hanem csak egy géppel dolgozott – hangsúlyozták.