A koronavírus miatt elrendelt vonatok fertőtlenítése jelentős terhet rótt a vasúttársaságra

BARANYAI KÖRKÉP Tavaly harminc százalékkal kevesebben utaztak vonaton Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ez nagyságrendileg 30 millió elmaradt utast jelent a Magyar Államvasutak zrt.nek. Ezek előzetes adatok, közölte a vasúttársaság sajtóosztálya, a pontos számok márciusra várhatóak. Kiemelték, hogy a most lapunkkal közölt adatok nem tartalmazzák a nemzetközi utasokat, a díjmentesen utazókat (például a 65 év felettiek, 6 év alattiak, határon túli magyarok, múzeumlátogatásra díjmentesen utazó diákcsoportok), illetve a START Klub kártyával utazókat.

Az utasszám visszaesése Baranyát sem kerülte el, míg 2019-ben 1,45 millió utast szállított a MÁV, addig tavaly az egymilliót sem közelítette meg. Az utasok elmaradása feltételezhetően a járványhelyzet miatt bevezetett kijárási korlátozásokkal is összefüggésbe hozható. Nemcsak az utasszám csökkent, hanem a vírus miatt jelentős többletköltsége is keletkezett a vasúttársaságnak.

– A többletfertőtlenítés, amelybe beletartozik a permetezéses felületfertőtlenítés és a fertőtlenítő padlófelmosás, a meleg ködös, illetve az ózonos fertőtlenítés is, a MÁV-START-nak 2020-ban mintegy 2 milliárd forintjába került – közölték.

Mint megtudtuk, tavaly a megyét érintő kiemelt jelentőségű vasúti beruházások nem történtek, s 2021 évben sem várhatók. A vasúttársaságnak az elsődleges célja, mint írták, a rendelkezésre álló forrásokból a meglévő vasúti vágányhálózat szinten tartása, valamint a menetrendszerűség biztosítása. Kisebb beruházások azért idén is lesznek. Márciusában közel 600 millió forint értékben megtörténik Szentlőrinc és a Királyegyházi Cementgyár közötti közel két kilométer hosszú vágányszakasz felújítása. A beruházást a cementgyári szállítási igények tették szükségessé. Nem a megyét érinti, de valószínűleg a baranyaiak is örömmel veszik a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúton 2020-ban megkezdett és idén nyárra elkészülő Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút Imremajor (Központi főmajor) és Csiszta gyógyfürdő közötti vasúti pálya megépítését és újbóli megnyitását.

KA: Tavaly kevesebben váltottak menetjegyet a vonatra Fotó: MW