ÉPÍTŐANYAGOK Az alapanyaggyártók rommá keresik magukat, viszont félő, hogy az áremelkedéseket az építőipari cégek lesznek kénytelenek lenyelni, ha az állam nem enyhít a szerződéses feltételeken.

Szuperciklusról, vagyis több éven keresztül tartó drágulásról beszélnek az elemzők, no és persze az építőanyag-gyártók az ágazattal kapcsolatban. Jan Jenisch, a világ legnagyobb cementipari konglomerátuma, a Holcim vezérigazgatója hoszszú esztendőkig tartó fellendülésre számít a szektorban. A cég rekordnyereséget könyvelhetett el az első fél évben, és az idei profitkilátásait is javította.

SZÁZMILLIÁRDOK ÚJJÁÉPÍTÉSRE A járványt követő kilábalás legfontosabb eszközei közé tartoznak az államilag finanszírozott infrastrukturális beruházások. Jenisch szerint a hullám a következő négy-öt évben biztosan kitart. A svájci társaság vezetőjéhez hasonlóan vélekedik Fernando González, a mexikói szektortárs, a Cemex vezérigazgatója, hozzátéve: a fejlett országok kereslete magával húzza majd a feltörekvőkét is.

A fejlett világban egyre több kormány kötelezi el magát a karbonsemlegesség mellett, mind több céldátum is megjelenik a nettó zéró kibocsátásra vonatkozóan.

Ehhez azonban modernizálni szükséges a meglévő infrastruktúrát, ami korábban nem látott összegű állami beruházásokat feltételez. Az Egyesült Államokban hamarosan elfogadják Joe Biden elnök ezer milliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztő csomagját. Az EU 800 milliárd eurós újjáépítési programot indított. Nagy-Britanniában Boris Johnson kormányfő 600 milliárd fontos „zöld” beruházási programot vizionált a következő öt évre.

A Cemex várakozásai alapján az amerikai csomag 20-30 százalékkal dobja meg a keresletet. Ennyivel többet az USA ipara nem lesz képes gyártani, így megugrik az import. Noble Francis, egy brit iparági szervezet, a Construction Products Association közgazdasági igazgatója ugyanakkor óvatosságra int a túlzott várakozásokkal kapcsolatban. Szerinte is kétségtelen, hogy a fellendülés évei jönnek, ez azonban nem lesz olyan erős, mint a 2000-es esztendőkben tapasztalt, amikor a kínai gazdaság két számjegyű mértékben nőtt, és az építőanyagok iránti igény történelmi csúcsokat döntögetett. „Valóban szuperciklus közeleg, ez azonban lassabb lesz, mint a 2000-es években volt, viszont hosszabb ideig tart majd” – foglalta össze véleményét a szakember.

PROBLÉMÁK A szektor felhőtlen jövőképét az is árnyalja, hogy a magasabb árak várhatóan óvatosságra intik majd a kormányzatokat.

Az építőipar az EU GDP-jéből körülbelül 10 százalékkal részesedik. Az elmúlt hónapokban az acél, a fa, a cement, a beton és a réz két számjegyű mértékben drágult. Egy európai ágazati szövetség, a European Construction Industry Federation (FIEC) szerint a bitumen ára három hónap alatt 15 százalékkal nőtt, a cementé 10, az építési fáé pedig 20 százalékkal emelkedett. Az állami beruházások megrendelői általában kötbért szabnak ki, ha az építtetők késnek, így félő, hogy a váratlan költségnövekedést az építőipari cégek lesznek kénytelenek lenyelni.

Domenico Campogrande, a FIEC ügyvezető igazgatója szerint megvan annak a veszélye, hogy ha az uniós újjáépítési alap 30-40 százalékát az emelkedő költségszint viszi el, akkor az nem éri el valós célját, nem áramlik elég keresletösztönző tőke a reálgazdaságba. A szövetség ezért figyelmeztető levelet küldött Brüsszelbe, felhíva a figyelmet arra, hogy a drágulás és az alapanyaghiány milyen kockázatokat hordoz a szektorra nézve. Olaszországban például a betonacél rudak ára négy hónap alatt megduplázódott. A levél szerint ez a jelenség kockára teszi az építőipari ágazat hozzájárulását a gazdasági fellendüléshez, továbbá veszélyezteti az európai újjáépítési programokat. Olaszország azért jó példa, mert Róma kapja a legnagyobb összeget az EU-s újjáépítési alapból – 100 milliárd eurót –, amelynek a legnagyobb részét a Draghi-kormány a következő öt évben infrastrukturális beruházásokra kívánja fordítani.

NÉMET GONDOK Az Ifo gazdaságkutató intézet által végzett felmérés szerint májusban a megkérdezett építőipari cégek már 44 százaléka panaszkodott alapanyaghiányról, márciusban csak 6 százalék volt az arány. A német építőipari szektor kibocsátása áprilisban 4,3 százalékkal mérséklődött az egy hónappal korábbi szinthez képest, annak ellenére, hogy a vállalatok rendelésállománya rekordszintre, 62 milliárd euróra bővült.

 

611d2acaf236cb7f6a24fda9