PTE–LAFARGEHOLCIM betondesign együttműködés
A LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Kerámia Tanszéke közös ötletpályázatot hirdetett a Királyegyházi Cementgyár fennállásának 5. évfordulója alkalmából. A kiírók célja az együtt gondolkodás megvalósítása volt beton design témakörben, valamint a legkiemelkedőbb teljesítményű hallgatók elismerése.
A pályázatra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói olyan betonból készült ajándéktárgyakkal, designtermékekkel nevezhettek, amelyek kapcsolódnak a Királyegyházi Cementgyár jubileumi évéhez.
A LafargeHolcim magyarországi gyára és a PTE Művészeti Kara közti együttműködés alapját egyik oldalról a Királyegyházi Cementgyár szakmai ismerete és a beton népszerűsítésére irányuló törekvése adja, másik oldalról pedig a Művészeti Kar szilikátokkal – úgy mint üveg, kerámia, porcelán és beton – foglalkozó kurzusainak azon igénye, hogy a betonnal való kísérletezéshez a megfelelő szakértelem és iparági háttér is rendelkezésre álljon. Az együttműködés keretében eddig a hallgatók bővíthették anyagismereti tudásukat a Királyegyházi Cementgyárban tett látogatásuk során, valamint első alkalommal betondesign ötletpályázaton is részt vehettek.
Az áprilisban kiírt tervpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére 2016. május 25-én került sor a Művészeti Karon. A 160.000 forint összdíjazású pályázat nyerteseinek az elismeréseket a pályamunkák elbírálását végző szakmai bizottság adta át: Fusz György, a PTE MK tudományos dékánhelyettese, Nagy Márta és Budán Miklós, a kar oktatói, valamint Zadravecz Zsófia és Hoffmann Tamás, a Királyegyházi Cementgyár vezetőségének tagjai.
A pályázaton megosztott első helyezést ért el Szűcs Viktória beton fényképkeretével, valamint Fülöp György ceruza- és névjegykártyatartójával. Második helyen Savanyú Judit végzett, aki hűtőmágnest készített, harmadik helyezett pedig Szenes Ádám lett betonból készült kulcstartójával. „Kreatív, funkcionális, ugyanakkor a Királyegyházi Cementgyárhoz kapcsolódó pályamunkák születtek: több terven visszaköszöntek a cementgyár jellegzetes, egymást keresztező csíkjai. Jó volt látni, hogy ennyi tehetséges fiatalt mozgatott meg a kiírás. Úgy gondolom, hogy a pályamunkák azt igazolták, a beton designban látnak fantáziát a fiatal képzőművészek. Mi magunk is így vagyunk ezzel, több betonra épülő alkotó projektbe volt lehetőségünk betekintést nyerni – egyre több művész dolgozik már betonnal is.
Arra biztattuk a hallgatókat, hogy bátran próbálják ki magukat ezen a területen, és próbálják ki ezt a sokoldalú anyagot is. Az eredmények azt igazolják, hogy megérte – bízunk abban, hogy maguk a pályázók is megerősítést nyertek ebben” – foglalta össze a pályázat legfontosabb eredményeit Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketingkommunikációs vezetője.
A pályamunkák a PTE Művészeti Kar állandó kiállításain megtekinthetőek lesznek, a nyertes alkotások pedig nagyobb példányszámban is elkészülnek majd.
 
Kapcsolódó dokumentumok