Szentlőrinc közösségi közlekedésének fejlesztésére  írt ki hallgatói tervpályázatot a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara  Szentlőrinccel és két nagy építőipari cég.


Az első alkalommal meghirdetett pályázaton a kar minden hallgatója részt vehet. A feladat  a szentlőrinci buszmegállók  korszerű, esztétikus beton elemekkel kialakított terveinek elkészítése. A  kiírók  olyan gazdasági, környezeti, társadalmi szempontból fenntartható közösségi térként is működő buszmegálló terveket várnak, amelyek betonelemekből,  innovatív módon épülnek meg, miközben  minden szempontból megfelelnek eredeti funkciójuknak. A pályázat közvetett célja Szentlőrinc közösségi közlekedésének modern, esztétikus, gazdaságos építőanyaggal történő fejlesztése. 

Mint Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezetője elmondta, a közösen útjára  indított pályázattal arra  kívánják ösztönözni a hallgatókat,a megismerkedjenek a cégük  által gyártott beton elemeket, s felfedezzék a bennük rejlő  sokrétű felhasználási lehetőségeket. Minderre jó alkalmat  teremt a Szentlőrincen található buszmegállók, buszöblök esztétikus, gazdaságos, tartós és környezetbarát  felújításának, átalakításának megtervezése.

Mindehhez Hoffmann Tamás, a Lafarge Cement Magyarország Kft. értékesítési igazgatója a következőket tette hozzá, mint építőipari cégeknek közös felelősségük, hogy a magyar településeket érintő építőipari problémákra hosszú távú megoldásokat találjanak. A hallgatói tervpályázat is ezt a célt szolgálja, egyszerre hívja fel a figyelmet a leendő mérnökök kreativitásának előtérbe helyezésére, valamint a kisebb települések fejlesztési, modernizálási lehetőségeire.

Koltai Péter, Szentlőrinc polgármestere is örömmel vette a pályázat ötletét, mert mint mondja,  a város lakóinak jelentős része naponta busszal utazik a környező településekre dolgozni, iskolába, éppen ezért a buszmegállók azok a  közösségi terek, amelyek fontos szerepet játszanak mindennapjaikban. 

Bachmann Bálint, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánja hangsúlyozta, a kiírók által útjára indított  kezdeményezéssel a hallgatók  valós problémán keresztül próbáhatják ki magukat. Ösztönző lehet számukra, hogy munkáik – megfelelő tervezési színvonal esetén – megvalósításra is kerülhetnek.

 

Eredeti forrás: https://www.pecsi-hirhatar.hu/hirek/buszmegallot-tervezhetnek-a-hallgatok