A LAFARGE Cement Magyarország Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Kerámia Tanszéke közös ötletpályázatot hirdetett a Királyegyházi Cementgyár fennállásának 5. évfordulója alkalmából. A kiírók célja az együtt gondolkodás megvalósítása volt beton design témakörben, valamint a legkiemelkedőbb teljesítményű hallgatók elismerése.

 

A pályázatra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói olyan betonból készült ajándéktárgyakkal, design termékekkel nevezhettek, amelyek kapcsolódnak a Királyegyházi Cementgyár jubileumi évéhez. A LafargeHolcim magyarországi gyára és a PTE Művészeti Kara közti együttműködés alapját egyik oldalról a Királyegyházi Cementgyár szakmai ismerete és a beton népszerűsítésére irányuló törekvése adja, másik oldalról pedig a művészeti kar szilikátokkal – úgy mint üveg, kerámia, porcelán és beton- foglalkozó kurzusainak azon igénye, hogy a betonnal való kísérletezéshez a megfelelő szakértelem és iparági háttér is rendelkezésre álljon.

Az együttműködés keretében eddig a hallgatók bővíthették anyagismereti tudásukat a Királyegyházi Cementgyárban tett látogatásuk során, valamint első alkalommal betondesign ötletpályázaton is részt vehettek.

Az áprilisban kiírt tervpályázat ünnepélyes eredményhirdetésére 2016. május 25-én került sor a művészeti karon. A 160 000 forint összdíjazású pályázat nyerteseinek az elismeréseket a pályamunkák elbírálását végző szakmai bizottság adta át: Fusz György a PTE MK tudományos dékánhelyettese, Nagy Márta és Budán Miklós a Kar oktatói, valamint Zadravecz Zsófia és Hoffmann Tamás, a Királyegyházi Cementgyár vezetőségének tagjai.

A pályázaton megosztott első helyezést értek el Szűcs Viktória, beton fényképkeretével, valamint Fülöp György ceruza- és névjegykártyatartójával. Második helyen Savanyú Judit végzett, aki hűtőmágnest készített, harmadik helyezett pedig Szenes Ádám lett betonból készült kulcstartójával.

„Kreatív, funkcionális, ugyanakkor a Királyegyházi Cementgyárhoz kapcsolódó pályamunkák születtek: több terven visszaköszöntek a cementgyár jellegzetes, egymást keresztező csíkjai. Jó volt látni, hogy ennyi tehetséges fiatalt mozgatott meg a kiírás. Úgy gondolom, hogy a pályamunkák azt igazolták, a beton designban látnak fantáziát a fiatal képzőművészek. Mi magunk is így vagyunk ezzel, több betonra épülő alkotó projektbe volt lehetőségünk betekintést nyerni – egyre több művész dolgozik már betonnal is. Arra biztattuk a hallgatókat, hogy bátran próbálják ki magukat ezen a területen, és próbálják ki ezt a sokoldalú anyagot is. Az eredmények azt igazolják, hogy megérte – bízunk abban, hogy maguk a pályázók is megerősítést nyertek ebben.” – foglalta össze a pályázat legfontosabb eredményeit Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Marketingkommunikációs vezetője.

A pályamunkák a PTE Művészeti Kar állandó kiállításain megtekinthetőek lesznek, a nyertes alkotások pedig nagyobb példányszámban is elkészülnek majd. 

 

Eredeti forrás: https://www.pecsma.hu/hirdetes/beton-ajandektargyakba-foglalt-jubileumi-ev-x/