Negyvenhat termékcsoportban ötvennégy cég hatvannégy terméke, szolgáltatása kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíj (MTND) pályázat elismeréseit. A díjakat, különdíjakat kedden adták át az Országházban, a Magyar Gazdaság Ünnepén.  
 

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke nevében Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, a húsz évvel ezelőtt civil kezdeményezésre indított Magyar Termék Nagydíj pályázat az ország rangos minősítő rendszerévé vált, amely segíti nemzetközi szinten is a versenyképes magyar termékek, szolgáltatások előállítását.

 

Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj pályázati iroda ügyvezető igazgatója a kiírók nevében hangsúlyozta, hogy a rendszer 1998-as indulása óta folyamatosan bővül a pályázati lehetőségek száma, ebben az évben 46 főcsoportban nevezhettek a vállalkozások termékekkel, szolgáltatásokkal. Idén az energiahatékonyság, a környezetbarát, a fogyasztók életminőségét javító, integrált megoldások kiemelt hangsúlyt kaptak. A 2017-ben kitüntetettek 61 százaléka először pályázott, az új pályázók között megjelentek a szellemi szabad foglalkozású művészek, szolgáltatók, a díjazottak 9,3 százaléka határon túlról érkezett. Az ideivel együtt eddig 673 Magyar Termék Nagydíjat ítéltek oda – ismertette Kiss Károlyné.

 

A díjazottak

A MTND pályázat emlékérem arany fokozatát ítélték Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének, a rendszer fővédnökének.
Az MTND emlékdíját adták át Hegyháti Józsefnek, a műszaki tudományok kandidátusának a pályázat indításához nyújtott segítségért.
A pályázat Hűség Díja elismerést tizenegyen kapták, köztük a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóság.
Az MTND életműdíját Mészáros Antal, a húsz év alatt legtöbb pályázatot beadó Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója vette át.
Az MTND Gazdaságért nívódíj elismerésben részesült Kónya János, a Dent-Art Technik Kft. ügyvezetője.
A Klímabarát termék nívódíjat a Lafarge Cement Magyarország Kft. pályázata érdemelte ki.
Az Innovációért nívódíjban a Prolan Irányítástechnikai Zrt. komplex vasúti forgalom és üzemirányító központ pályázata részesült.
Az Informatikai nívódíjat a Klub Rekreáció Kft. kapta.
A Sajtókövete nívódíjban részesült az MTVA hírműsorai, továbbá a TV2 Médiacsoport hírműsorainak alkotói csapata, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. MTI Igazgatóság Gazdasági szerkesztősége.
Az MTND Kárpát-medencéért életmű díjat kapott Silling István nyugalmazott egyetemi tanár.
A MTND Kárpát-medencéért nívódíjban részesült Bárdos Gyula, a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) elnöke, illetve Petry Zalán Endre, a Petry Retail Kft. és a Primacom Kft. cégalapító tulajdonosa vette át.

 

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány nemzetpolitikája a szülőföldön boldogulás felé fordult. Példaként említette, hogy egyebek között szakképző intézmények fejlesztésével, a külhoni vállalkozások támogatásával biztosítják a fiatalok helyben maradását.

 

Deutsch Tamás, a Digitális jólét program miniszterelnöki biztosa köszöntőjében kiemelte, hogy Európában a nemzeti közösségek egyre fontosabbak, a magyar nemzet közössége pedig legyen büszke termékeire, szolgáltatásaira. Szólt arról, hogy Magyarországon a digitális gazdaság a hozzáadott érték több mint 20 százalékát állítja elő, a foglalkoztatottak több mint 15 százalékát alkalmazza, akik a nemzetközi versenyben kiválóan helyt állnak.

 

Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke az iparjogvédelemmel rendelkező vállalkozások piaci előnyeire hívta fel a figyelmet, a hivatal kiemelt feladatának nevezte a vállalkozások segítését képzéssel, a tudatosság növelésével.

 

Eredeti forrás: https://www.bama.hu/gazdasag/hazai-gazdasag/atadtak-magyar-termek-nagydij-elismereseket-1112753/