A Smart City kiemelt célja, hogy javítsa a város működésének hatékonyságát és eredményességét. Ezen felül fontos a városlakók életminőségének javítása és az életszínvonal emelése a természeti erőforrások tiszteletben tartása és tudatos kezelése mellett. Ezen belül is az egyre uniformizálódó városok élhetőbbé tételének egyik lényeges eleme a közterek megújítása, újra életre hívása.

A közterek kulcsszerepe

A közterek közösségi életünk színhelyei: parkok, ahol sportolhatunk, pihenhetünk, érezzük az évszakok váltakozását, terek, ahol ünnepségek, fesztiválok zajlanak.

Ezek az életteli, virágzó színterek erősítik egy város vagy környék lakóiban a közösségi érzést. Ha ezek hiányoznak egy településről, az emberek kevésbé érezhetik át az együvé tartozás élményét. A közterek egyéniséget adnak a városnak. Nagyszerű közösségi terek nélkül nem lennének nagyszerű városok. A parkok és az egyéb zöldterületek – mint a vízpartok és az erdők – abban is segítenek, hogy az emberek jobban megbecsüljék és óvják természeti környezetünket.

Szegedi partfal – árvízi védmű és közösségi tér egyben

A városi fejlesztések egyik jó példája a Szegeden 2015-ben átadott 2,1 kilométeres árvízi védmű, mely a Bertalan-hídtól a klinikákig terjedő részen újult meg. Itt a kitűzött árvízvédelmi funkció mellett fontos volt, hogy a Tisza-part továbbra is megtartsa közösségi tér funkcióját is. Árvízvédelem

A szegedi partfal-rekonstrukciós projekt a 2006-os rekordmagasságú árvízkor felmerülő műszaki problémák kezelését célozta meg: egyrészt a magassági hiány megszüntetését és a mélyben átszivárgó vizek kezelését.

A magassági hiány megszüntetésére az egyes szakaszokon 24 óra alatt összeszerelhető mobilgátat helyeztek el, amellyel akár több mint 11,30 méteres vízszintig is biztonságosan lehet védekezni.

A mélyben átszivárgó vizek kezelésére kétféle megoldást alkalmaztak. Egyrészt az útszinthez képest 3-4 méteres mélységig a felszín alatt vasbeton vízzáró résfalat építettek, amely megakadályozza, hogy a víz a város irányába szivárogjon, másrészt az esetlegesen átszivárgó vizek összegyűjtésére a mentett oldalon árokszivárgó rendszer épült ki. A partfal vízzáróságát növeli az is, hogy a Tisza felől a régi támfal elé egy látszóbeton köpenyfal épült, körülbelül 20–25 centiméter vastagságban.

Közösségi tér

A Tisza-part Szeged egyik többfunkciós, használt és megélt városi területe. A helyiek a Tisza-partot sétálásra, futásra, parkolásra, közlekedésre, strandolásra használják. Főként a fiatalok szeretnek kiülni a rakpart lépcsőire olvasni, napozni, tanulni, a baráti társasággal beszélgetni. A gyermekes családok gyakran járnak le a Stefánián található játszótérre. Az emberek szeretnek ide lejárni a nyári melegben, mert a folyó javít a komfortérzetükön, hiszen a parton mindig kellemesebb az idő, mint a városban. A vízfelületek és a hozzájuk tartozó zöldterületek nyáron hűtik, télen melegítik környezetüket. Szeged esetében mindez kifejezetten fontos, hiszen a belváros a sok park ellenére sűrűn beépítettnek tekinthető, ami fokozza a városi hőszigethatását.

Az új védmű szerepe tehát kettős: egyrészt magas szinten biztosítja a város árvízvédelmét, másrészt egy igényes közösségi teret nyújt a városlakók számára.

A LAFARGE Cement Magyarország kft. elkötelezett a jobb városok építése és a fenntartható fejlődés iránt. Emiatt büszke arra, hogy a projektnél felhasznált, FrissBetOn kft. által készített, összesen 2500 m3 betonhoz mintegy 1000 tonna cem III/a 32,5 r-msr, PIROS RAPID cement a királyegyházi gyárából került ki, ily módon hozzájárulva szeged város védelméhez és az ott élők életkörülményeinek javításához.

Kapcsolódó dokumentumok
Verziószám:
1.0

Dátum:
2017. szeptember 23.
Árvízi védmű és közösségi tér egyben