A környezetvédelem és a közösség is része a LAFARGE küldetésének
Rangos elismerés jelent újabb megerősítést abban, hogy a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyára elkötelezett és aktív a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a sikeres gazdálkodás és a helyi közösségekkel ápolt jó viszony terén.

KIRÁLYEGYHÁZA A közelmúltban örvendeztette meg a hír a hazai építészszakmát és az ipar szereplőit, hogy a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) Nemzetközi Ingatlanfejlesztési arany fokozatú nívódíjjal ismerte el az ipari létesítmények kategóriában a Királyegyházán működő cementgyárat. A díj azonban nem csak a beruházás elismerése, hanem az eddigi hosszú távú törekvések igazolása is.

Az ingatlanfejlesztés Oscar-díjának tartott elismerés zsűrije az indoklásában kiemelte, hogy ipari jelentőségéhez és kapacitásához mérten a gyár épületegyüttese kompakt méretű, azaz csak minimális művelhető területet foglal el, ezzel segíti a mezőgazdasági tevékenység fenntarthatóságát. Kivételesnek értékelték a projektet az épületek esztétikáján túl a környezetbarát működés okán is. Az értékelésnél hangsúlyt kapott, hogy az építés után hogyan hasznosul egy terület, hogyan él együtt természeti, társadalmi és gazdasági környezetével. Ennek kulcsfontosságú eleme a munkavállalók egészségét, biztonságát őrző munkavédelmi kultúra. „Büszke vagyok a Királyegyházi Cementgyár indulása óta épített egészségés munkavédelmi kultúránkra.” – fogalmazott Mikita István gyárigazgató. „A munkavédelem nálunk nem áll meg a gyárkapuknál, hiszen a teljes beszállítói körünkre kötelezővé tettük a nemzetközi cégcsoportunk magas elvárásainak megfelelő kultúrát. A környezetvédelmi teljesítményünkre is joggal lehetünk büszkék, hiszen az elmúlt 5 évben a fűtőanyagból keletkező szén- ioxid-kibocsátásunkat 20%-kal csökkentettük. Az ipari ingatlanok kategóriájában elért első hely megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk a fenntartható fejlődést szem előtt tartó megoldások alkalmazásában” – értékelt Mikita István.

A helyi közösségekkel ápolt kapcsolatok is fontosak egy vállalkozás életében. A Királyegyházi Cementgyár tervezése és működése, a fenntarthatósági elvárásoknak való megfelelése a nemzetközi LafargeHolcim Csoport víziójával áll összhangban, amelyet „A 2030-as Terv”-ben fogalmaztak meg. A terv a jövő építőiparát úgy képzeli el, mint amit innovatív szemléletmód vezérel, a környezetre nézve semleges, és használt alapanyagaival a körkörös gazdaság megvalósítását éri el. Négy pillére a klímavédelem, a víz és természet védelme, a körkörös gazdaság megvalósítása, az emberekre és a közösségekre gyakorolt pozitív hatás. Utóbbi szempontot a Királyegyházi Cementgyár a szomszédos települések életében való részvétellel is érvényesíti. Rendszeres résztvevői például közösségi eseményeknek, illetve önkéntes akciókat kezdeményeznek, amelyekkel egy-egy helyi ügyhöz mozgósítanak erőforrásokat.

Kiterjedt hatás
A Királyegyházán működő üzem nem csak helyben jelentős szereplő. A megye és a régió gazdaságában betöltött pozíciójukat jól érzékelteti, hogy a vállalat Baranya megye legnagyobb adózóinak listáján a 9. helyet foglalta el 2016-ban. Az üzem a Pécs környéki térségben a legnagyobb munkaadó 140 munkavállalójával és a tevékenységükhöz kapcsolódó vállalkozások, beszállítók révén további 300 főnek biztosít kiszámítható megélhetést.

A helyi közösségekkel való szoros együttműködést és a vállalkozás mindennapjaiban is jelen lévő környezettudatos szemléletet már számos fórumon elismerték. Ezek közt is kiemelkedik a társadalmi felelősségvállalás terén a példamutató szemléletéért és megvalósított akcióiért 2013ban megítélt CSR Hungary díj, illetve a 2014-ben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által odaítélt környezetvédelmi díj.


Kapcsolódó dokumentumok
Verziószám:
1.0

Dátum:
2017. június 12.
Aranyszoborba öntött elismerés