Biztonság és vízbázisvédelem LAFARGE cementtel


 Már a 2000-es évek elején felmerült az 1960-ban épült Pécsi Állatkert korszerűsítése, a területe alatt lévő ivóvízbázisok védelme érdekében végrehajtott fejlesztése. A beruházás során alkalmazott építési megoldásokkal szembeni alapkövetelmény volt a környezetés a vízbázis védelmének biztosítása, valamint a védett természeti értékek közegébe illeszkedő, időtálló kialakítás.


 A projekt kiemelt szerepe és a nagyszabású látványtervek megbízható, innovatív és a kihívásokra korszerű válaszokat adó építőipari megoldásokat követeltek. A LafargeHolcim értékteremtő vállalati hozzáállása adta azt a biztosítékot, amellyel hozzájárult ahhoz, hogy erősebb és tartósabb épületeket emelhessenek a Pécsi Állatkert területére.
 A magasépítészeti beruházásnak három fő összetevője volt: egy 1000 négyzetméteres ökoturisztikai park és fogadóközpont létrehozása; az állatkert felújítása a területének fél hektáros megnövelésével és az akvárium-terrárium látogatóközpontba történő átköltöztetésével; valamint egy kerékpározásra alkalmas út kijelölése a Mecsextrém Park és a Remeterét között. Megújult a látogatóközpont főbejárata és új épületekkel gazdagodott. Biztos alapot és szivárgásmentes szigetelést kapott többek között a csaknem ezer négyzetméteres fogadóközpont, a majomház, illetve 12 nagyméretű, tengervizes és édesvízi akvárium, 4 paludárium -akvárium és a terrárium keveréke -, valamint 24 terrárium. Elkészült az a száz köbméteres medence, amely így az ország harmadik legnagyobb akváriuma.
 A Pécsi Állatkert felújítása során legfontosabb vezérelv a vízbázis megvédése volt. A fokozott védelmet a nagytestű, elsősorban patás állatoknál kellett kiépíteni. Az ezt lehetővé tévő technológia a teljes vízzárást biztosítja, maximális mechanikai igénybevétel esetén is. A fő követelményt a kifutók építése során a mérsékelten agresszív kémiai környezet hatásainak figyelembe vétele jelentette a betonkeverék kialakításakor. Másrészt a szigetelés és a vízelvezetés gondos megtervezésére és kivitelezésére volt szükség. Összesen 4000 m3 beton került felhasználásra. A beton és vasbeton szerkezetekhez Szürke Rapid és az agresszív kémiai környezetnek is ellenálló mérsékelten szulfátálló Piros Rapid cementeket használták fel.
 A projekt eredményeképpen megvalósult az állatkert modern turisztikai igényeknek megfelelő, ökológiai és fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó fejlesztése és biztosítottá vált Pécs város vízbázisának védelme is. Így megnyitásakor a Pécsi Állatkert Magyarország egyik legkorszerűbb és leglátványosabb parkja lehet.


Fontosabb adatok

Beruházó: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.
Kivitelező: B Build & Trade Kft. és S és P 2004 Kft.
Beton szállítója: F-BETON Kft.
Felhasznált beton: összesen közel 4 000 C12/15-16/F1-től a C30/37-24 F2-ig minden minőségben
Felhasznált cement típusa: CEM II/A-S 42,5 N SZÜRKE RAPID CEM III/A 32,5 R-MSR PIROS RAPID 

LAFARGE CEMENT MAGYARORSZÁG KFT.
A LAFARGE 2011 júliusában kezdte meg tevékenységét Magyarországon és az építőipar számára az egyik meghatározó cementgyártójává vált egyedi megoldásaival. A cég érdekeltségi körébe egy cementgyár tartozik Királyegyházán, amely 130 főt foglalkoztat. A LAFARGE Cement Magyarország Kft. célja partnerei és végfelhasználó igényeinek teljes körű kiszolgálása innovatív, kitűnő minőségű cementtermékekkel mind ömlesztett, mind zsákos formában. A hatékony és fenntartható ipari folyamatok kialakítása során a vállalat kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére, a természeti erőforrások megőrzésére és a helyi közösségekkel való együttműködésre is. Példamutató szemléletéért 2013 ban CSR Hungary díjban részesült, 2014-ben pedig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Környezetvédelmi díját érdemelte ki. További információ elérhető a www.lafarge.hu oldalon.

 

Kapcsolódó dokumentumok