Magyarországon is hosszú távon gondolkodik a LafargeHolcim: a kiemelt termékminőség és a fenntarthatósági törekvések mellett legalább olyan figyelemmel fordulnak az aktív szakmai jelenlét felé. Zadravecz Zsófiát, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. marketing kommunikációs vezetőjével a FIABCI díjról, a Média Építészeti Díja támogatásáról és a cég jövőbeni céljairól beszélgettünk. 

ÉF: Miért fontos a LAFARGE számára a Média Építészeti Díja támogatása?

Zadravecz Zsófia: A Média Építészeti Díja kiváló kapcsolatot teremt az építészek és a nyilvánosság között, bemutatva az építészeti trendeket, kreatív, izgalmas és közérthető módon. Ez teljes mértékben illeszkedik a LAFARGE Cement Magyarország Kft. szakmai víziójába. Hasonló célból jött létre az ötödik alkalommal kiírt nemzetközi LafargeHolcim Awards is. Az idén rekord mennyiségű pályamunkát fogadó kezdeményezésünk a városok és az épített környezet okos megoldásait jutalmazza Európában, Észak-Amerikában, Közép-Kelet Afrikában, valamint Ázsia és a Csendes-óceáni térségben. A legjobb fenntartható építészeti megoldásokat keressük a világ minden részén.

ÉF: Idén vehette át Andorrában a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Szövetség, a FIABCI Nívódíját a Királyegyházi Cementgyár építészeti megoldásaiért. Mit jelent ez a számotokra?

ZZs: Az ipari ingatlanok kategóriájában elért első hely megerősít bennünket abban, hogy jó úton haladunk a fenntartható fejlődést szem előtt tartó megoldások alkalmazásában. A Királyegyházi Cementgyárat tervező M Mérnöki Iroda Kft.szabad kezet kapott az épület tervezésétől az alkalmazott technológiáig, kihívást jelentő statikai megoldásokig. Olyan ipari komplexumot hoztak létre, mely meggyőzi az embereket, hogy ez egy modern épület, mely eltér az általuk ismert hasonló gyáraktól. Sőt, a legkorszerűbb technológiával rendelkezik: nemcsak rendkívül környezetbarát, hanem meglepően esztétikus, és kompakt, azaz a lehető legkisebb területet veszi el a földműveléstől.

ÉF: Milyen technológiák segítik a gyár környezetbarát működését?

ZZs: Alkalmazott modern környezetvédelmi technológiákkal működünk, a legmeghatározóbb köztük a másodlagos tüzelőanyag használata, azaz olyan hulladék feldolgozása, amely máshol anyagában nem hasznosítható tovább. Ehhez kapcsolódik egy több mint 700 millió forintos beruházás, amellyel nemcsak hatékonyan kapcsolódtunk a helyi hulladékgazdálkodás fenntartható működésébe, hanem tovább csökkenthettük a már alacsony kibocsátási értékeinket is. Az elmúlt 5 évben a fűtőanyagból keletkező szén-dioxid kibocsátásunkat 20%-kal csökkentettük.

ÉF: A fenntartható működés szemléletmódját az ügyfelek által építeni kívánt projektek tervezésénél hogyan képviselitek? Hogy látjátok, megfogadják az ezzel kapcsolatos tanácsaitokat?

ZZs: A LafargeHolcim Csoport számos tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, és ezt a célt szolgálja a már említett LafargeHolcim Awards is. Ezeket a jó példákat felhasználva tudjuk az építőmérnököket, építészeket segíteni, hogy már a tervezés első pillanatában valóban zöld gyárat, vagy éppen közösségi épületet hozzanak létre, olyan funkciókat szem előtt tartva, mint a komplex energetikai hasznosítás, a vízgazdálkodás, vagy éppen a gyártási folyamatok lerövidítése. Az erre fordított figyelemmel nemcsak jelentős összegeket takaríthatunk meg, hanem csökkentjük a környezet közvetlen terhelését is.

ÉF: A 21. század egyik "kedvenc", sokat hangoztatott és kétségkívül fontos szava a fenntarthatóság. Sokan, sok mindent értenek alatta, a LAFARGE számára mit takar ez a kifejezés?

ZZs: A LafargeHolcim Csoport "The 2030 Plan" (A 2030-as Terv) elnevezéssel közzétette Fenntarthatósági Stratégiáját. Egy olyan víziót fogalmaztunk meg, amely szerint a jövő építőipara innovatív szemléletmóddal rendelkezik, a környezetre nézve semleges, és használt alapanyagaival a körkörös gazdaság megvalósítását éri el, és tisztelettel fordulunk a természet és a vízbázisok felé. Ez az elfogadó hozzáállás mindannyiunk életminőségének javulását szolgálja. A Csoport törekvése, hogy 2030-ra a forgalom egyharmadát olyan megoldások adják, amelyek javítják a fenntarthatósági teljesítményt.

ÉF: Ha a jövőbe tekintünk, melyek azok a célok, fontos ügyek, amelyeket mindenképpen szeretnétek megvalósítani?

ZZs: A már 2030-as Tervben négy kiemelt terület szerepel, a klímavédelem, a víz és természet megóvása, a körkörös gazdaság, valamint az emberek és a helyi közösségek. 1990-es évhez képest a cement tonnánkénti nettó szén-dioxid kibocsátását 40%-kal tervezzük csökkenteni 2030-ig, valamint 30%-kal enyhítjük a friss édesvíz felhasználását a cement előállítása során. Szeretnénk mérsékelni a természeti erőforrások és a fosszilis tüzelőanyagoktól való függést azáltal, hogy a gyártás során hulladékot használunk fel erőforrásként. A munkában a teljes balesetmentességre törekszünk, valamint a helyi közösségekkel olyan projekteken dolgozunk, amelyeknek hosszú távú, kézzel fogható pozitív hatása van.

 

Eredeti forrás: https://epiteszforum.hu/a-legjobb-epiteszeti-megoldasokat-keressuk-lafarge