A LafargeHolcim közzétette a 2015. negyedik negyedévre és a 2015. évre vonatkozó részletes eredményeit, valamint 2016-ra vonatkozó terveit. A jellemző adatokat az alábbiakban olvashatják.


A 2015. év jellemző adatai

■ A 813 millió CHF értékű szabad készpénzáramlás 1 milliárd CHF értékű adósságcsökkenést eredményezett a negyedik negyedévben, az egyes piacokon tapasztalható kihívást jelentő körülmények folyamatos jelenléte ellenére.

■ Az értékesítés nettó árbevétele 29,5 milliárd CHF-ot tett ki 2015-ben.

■ Az egyesülés jó úton halad, és az integráció nagyrészt befejeződött: a 2015-re, tőkekiadásra, szinergiákra és nettó adósságra vonatkozó tervezett célszámokat túlteljesítették.

■  Az eszközértékesítések több mint egyharmadát lebonyolították, és a program fennmaradó része jó úton halad.

■ A 2018-as célokat 2016-ban megerősítették, stabil előrelépést tesznek e célok irányába, a szinergiák együttes hatását, további költségcsökkentéseket és az erősödő árképzésű környezetet alapul véve.

■ A tervezett osztalék 1,50 CHF részvényenként.


Olsen Eric, a LafargeHolcim vezérigazgatójának nyilatkozata

 „Az egyes piacokon tapasztalható kihívást jelentő környezetben túlteljesítettük a 2015-re meghatározott irányszámainkat tőkekiadás, szinergiák és nettó adósságcsökkentés terén is. A készpénzáramlásra koncentráltunk, amely stabil eredményeket hozott a negyedik negyedévben. Jelentős eredményeket értünk el az eszközértékesítési tervünk végrehajtásában is, miközben a csoport integrációs előrehaladását és költségkezelési tevékenységeinket is felgyorsítottuk.
 Az egyesülés számos fontos lépésén már túl vagyunk. Szervezetünk készen áll: a szinergiák 2016-ban új lendületet kapnak az idei évre több mint 450 millió CHF járulékos EBITDA szinergiát l irányoztunk elő. Meghatározó intézkedéseket tettünk a költségeink további kiigazítása és ésszerűsítése érdekében, főként a legtöbb kihívást jelentő piacainkon.

 Összességében a 2016-os évre vonatkozóan 2-4 %-os piaci keresletnöveke -dést prognosztizálunk. A feltörekvő piacok tovább fognak növekedni az erős, hosszútávon működő gazdasági alapoknak köszönhetően, és az egyes piacokon tapasztalható, kihívást jelentő fejlemények ellenére. Jelenlétünk alapján jó pozícióban vagyunk ahhoz, hogy a legfontosabb piacainkon profitáljunk a dinamikus körülményekből.
  Arra számítunk, hogy a szinergiák együttes hatása, a költségek további csökkentése és az erősödő árszabási környezet szilárd előrehaladást biztosít a 2018-as céljaink irányában. A szabad készpénzforgalom az értékteremtő stratégiánk kulcsa. Szigorú tőkeallokációs fegyelemmel és a készpénzforgalmunk maximalizálásával elkötelezettek vagyunk amellett, hogy fenntartsuk a stabil befektetési fokozat minősítést és a részvényeseink számára jövedelmet generáljunk."

 

2016-os kilátások

2016 a fejlődés éve lesz, a 2018-ra kitűzött célok elérése érdekében. A piaci kereslet várhatóan 2-4 %-kal nő, belekalkulálva az egyes feltörekvő piacokon továbbra is tapasztalható gazdasági ellenszelet. Ez is azt mutatja, hogy az egyesülés egy teljesen új üzleti modell létrehozásának első fontos lépése volt, mely kész kihasználni a következő években felmerülő lehetőségeket.
 Az idei évben a Csoport a következő eredményeket várja:

■ Tőkekiadásuk 2 milliárd CHF alatt marad.

■ Az EBITDA értékből több mint 450 millió CHF járulékos szinergia.

■ A költségmegtérülési lépések és üzleti kiválósági kezdeményezések kézzelfogható eredményeket hoznak.

■ Nettó adósság 13,0 milliárd CHF körülire történő leszorítása az év végéig, a tervezett eszközértékesítési program megvalósításával.

■ 3,5 milliárd CHF értékű eszközértékesítési program lebonyolítása, melynek egyharmada már teljesítésre került.

■ Elkötelezett törekvés a stabil befektetési fokozat minősítés megtartása iránt, ezzel összhangban többletvisszatérítés a részvényeseknek progresszív osztalékpolitikával

 

Kapcsolódó dokumentumok
A LafargeHolcim teljesítette 2015. évi fő pénzügyi célkitűzéseit