R: A LAFARGE Cement Magyarország Kft. kiemelt hangsúlyt fektet a szakképzett munkaerő képzésének támogatására, a képzett munkarerő régióban való megtartására. Erről beszélgetett Fenyvesi Eszter HR-vezetővel Ragoncsa Rita.

R: Miért tartják fontosnak a pályaválasztás előtt állókkal való kapcsolatfelvételt?
Fenyvesi Eszter, HR-vezető, LAFARGE Cement Magyarország Kft.: Igen, a LAFARGE Királyhegyi Cementgyára is tapasztalja, hogy egyre nehezebb remek képzettséggel rendelkező szakképzett munkavállalókat találnunk a piacon. És ezért úgy döntöttünk, hogy szeretnénk megszólítani azokat a pályakezdőket, akik most orientálódnak és most keresnek munkahelyet, hogy minél előbb találkozzanak és megismerkedjenek a mi iparágunkkal, és nálunk elhelyezkedve tudjanak a későbbiekben ugye tapasztalatokat szerezni, és itt maradni, és itt dolgozni velünk.

R: Milyen lehetőségeket kínál a cementgyár a pályakezdők és a pályaválasztások előtt állók számára?
Fenyvesi Eszter: Nagyon sok pozíciónk van széles spektrumban, sokféle munkakörünk van, gépészek, vegyészek, villamos szakemberek, lakatosok, egészen a szakmunkásoktól a szakközépiskolákon keresztül ugye a felsőfokú végzettséggel rendelkező mérnökökig. És hát szeretnénk és adunk is lehetőséget akár már a főiskola vagy a középiskola ideje alatt is gyakornoki heteket vagy hónapokat itt tölteni nálunk.

R: És hogyan tudják biztosítani a megfelelő munkaerő rendelkezésre állását?
Fenyvesi Eszter: A gyakorlati időben, nyári gyakorlaton vagy akár a pénzügy, marketing, logisztika területén gyakornokként vannak nálunk egy pár hétig, akkor nyilván megismerik a cégünk működését, és el tudják dönteni, hogy ez a terület, vagy az iparág, vagy maga az a funkció, amiben gyakorlatot szereztek, vagy ismeretet szereztek nálunk, az megfelelő lenne-e náluk, nekik a részükre hosszabb távon. Nyilván ezzel már tudunk egy alapot képezni arra, hogy azok az emberek esetleg később visszajöjjenek a céghez dolgozni. Egyébként meg a kiválasztás folyamán is olyan embereket keresünk, akik ugye vonzódnak esetleg az iparág vagy az ilyen műszaki pályák felé, és hát nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a saját dolgozóinkat képezzük. Különböző képzéseket adunk nekik azért, hogy magasabb szintű munkaköröket és feladatokat el tudjanak látni. Valamint a saját utánpótlásunkat is fejlesztjük, tehát a kollégák közül igyekszünk a megüresedő magasabb pozíciókra, vagy egyáltalán a megüresedett pozíciókra a kollégák közül választani olyanokat, akikben látunk potenciált, akik szeretnének fejlődni, akik előreléphetnek ezáltal a ranglétrán, vagy hát a saját fejlődésüket is nyilván ezzel tudjuk biztosítani.

R: Most jelenleg hány fiatalt foglalkoztatnak?
Fenyvesi Eszter: Hú, hát ez egy nehéz kérdés, de viszonylag sokan vannak. Az átlagéletkorunk az ilyen 37-38 év, ami azt jelenti, hogy fiatal az állomány, de mostanában is volt a vevőszolgálati területre, logisztikára is fiatalok kerültek, vannak új fiatal mérnökeink, akik nyáron végeztek a műszaki karon. Tehát azt gondolom, hogy a létszám arányában viszonylag sokan vannak a fiatalok nálunk.

R: Sokan érdeklődnek ezután, hogy gyárban dolgozhassanak?
Fenyvesi Eszter: Változó. Sok érdeklődést kapunk, de ugye az, hogy milyen nagy az érdeklődés és mi az, amit mi keresünk, az nem mindig találkozik, nem feltétlenül találkozik. De a környékről nagyon sokan jelentkeznek, és fiatalok, és nyilván akik tudják, hogy itt van a gyár, és akiknek ez egy kézenfekvő megoldás lehet a munkahelyre, mert könnyen el tudnak bennünket érni. Itt én értem ezalatt ugye a Szentlőrinc, Királyegyháza, Szabadszentkirály, Szigetvár környéki fiatalokat, akik sokan jelentkeznek hozzánk. Tehát szeretnénk minél szélesebb platformon, meg területről összegyűjteni az információkat is, meg a lehetőségeket is, hogy a saját munkaerő igényünket azt a lehető legjobban ki tudjuk elégíteni, és hát emiatt fordulunk a különböző fórumokhoz, pályaválasztási fórumokhoz, különböző karriernapokhoz, hogy minél többször találkozzunk ezekkel a fiatalokkal és meg tudjuk győzni őket arról, hogy mi jó munkahely vagyunk és érdemes ide jönni hozzánk dolgozni.

R: És ha jól tudom, akkor most ugye októberben is kiállítottak a Mi a pálya? rendezvényen. Sok volt az érdeklődő?
Fenyvesi Eszter: Igen. A Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztiválon is részt vettünk október közepén a sportcsarnokban. Sok, vidékről is nagyon sok iskolából jöttek osztályok szervezett formában. Igen, érdekes volt látni, hogy mit tudnak a mai fiatalok, és mi itt beszélünk általános és középiskolásokról egyaránt, hogy mit tudnak arról, hogy mondjuk egy cementgyárban vajon mi történik és milyen szakmákra, vagy milyen pályaválasztási lehetőség van számukra. De nagyon érdeklődőek voltak és nagyon-nagyon sikeresnek tartjuk ezt a fesztivált, me ezt a lehetőséget.