Építsünk zöldebben

Fenntarthatóbb és okosabb világot épít az építőanyag-gyártásban és az építőipari megoldások biztosításában világvezető vállalat, a LafargeHolcim Csoport, valamint a magyarországi leányvállalat, a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

A vállalat elkötelezettségét bizonyítva csatlakozott az ENSZ „Üzleti ambíciók 1,5 °C-on” kampányához, meghatározva az iparág ambiciózus éghajlati célkitűzéseit 2030-ig. Továbbá vállalta, hogy a teljes cégcsoport esetében 2050-re elérik a CO2-semlegességet.

Építsünk zöldebben — karbonsemlegesség, építőanyagok újrahasznosítása A LafargeHolcim Csoport a világ élmezőnyébe tartozik alacsony szén-dioxid-kibocsátású és a körkörös gazdaság szemléletmódját is magukban foglaló építőanyagai által. A CO2-megkötés és -felhasználás, továbbá annak leválasztása és tárolása témakörében jelenleg 20 különböző projekten dolgozik. A projektek eredményeként összesen 4 millió tonna CO2-megtakarítás érhető el éves szinten. Mindennek keretében a vállalatcsoport évente jelenleg közel 50 millió tonna más ipar számára hulladékként kezelt anyagot hasznosít újra. Céljuk, hogy ezt a menynyiséget megduplázzák 2030-ig. A termékportfóliót tekintve a tavalyi évben két kiemelt zöldterméket vezettek be a világ több országában is. A Susteno zöldcement 20%-ban újrahasznosított, bontott hulladékot tartalmaz, míg az EcoPact zöldbeton előállítása során több mint 30%-kal kevesebb fajlagos CO2 keletkezik, mint a hagyományos módon előállított betonok esetében.

A magyarországi tevékenységüket tekintve a Királyegyházi Cementgyárban eddig közel 4,5 milliárd Ft értékben valósult meg környezetvédelmi beruházás. „Büszkék vagyunk arra, hogy a beruházások által a jogszabályoknak amúgy is megfelelő emissziós értékeinket több mint 25%kal tudtuk csökkenteni a 2011-es indulás óta. Célunk, hogy 2050-re elérjük a nettó CO2-semlegességet. Mindehhez további technológiai beruházásokat, valamint a termékportfólió átalakítását is tervezzük a következő időszakban” – hangsúlyozza Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgatója.

A termelési folyamatok zöldítése mellett az egyéb szakterületek munkája során is a környezetkímélőbb megoldásokat részesítik előnyben. Ennek megfelelően például a laboratóriumi tevékenységüket teljes mértékben digitalizálták, a 2020-as évtől papírmentesen dolgoznak. „A LAFARGE-nál további innovatív megoldások, technológiák megvalósításán is dolgozunk a zöldebb működés elérése érdekében. Ennek megfelelően a következő években célunk például a karbantartási tevékenység során minél több elektromos mobilgép használata, a cementgyár mellett napelempark létrehozása” — jegyzi meg Zadravecz Zsófia.

Építés okosabban — kutatásfejlesztés és a legkorszerűbb technológia A zöld célkitűzések megvalósításához elengedhetetlen a kutatás-fejlesztés, illetve az innováció, azaz a legkorszerűbb technológiák használata (pl. 3D nyomtatás, érzékelők, drónok, adatfikáció, mesterséges intelligencia, gépi tanulás) is.

LafargeHolcim Csoport az iparág egyik legnagyobb K+F tevékenységével rendelkezik. Hat kutatóközpontban 300 kutatója dolgozik a fenntarthatóbb épületmegoldások fejlesztésén. Jelenleg 1500 aktív szabadalommal rendelkeznek világszinten. Az alkalmazott legmodernebb technológia lehetővé teszi a megfizethetőbb épületek és infrastruktúra megvalósulását. Így például magasabb szélmalmok megépítését 3D betonnyomtatási technológia alkalmazásával. Ennek eredményeként pedig akár 25%-kal több megújuló villamos energia állítható elő kevesebb építési, beruházási költségek mellett.

Építés mindenkinek — középpontban a közösségek Az egész vállalatcsoport elkötelezett a helyi közösségek támogatása iránt is.

LAFARGE magyarországi munkavállalói az elmúlt 10 évben több mint 4500 önkéntes órát vállaltak a helyi közösség támogatása, segítése érdekében.

LAFARGE több oktatási programban is részt vesz, rendszeresen ír ki tervpályázatokat egyetemistáknak. Továbbá bekapcsolódik az általános iskolások, szakmai tanulmányokat folytató diákok és egyetemi hallgatók oktatásába, tudásmegosztásába. „A holnap nincs megírva, a jövő velünk épül” – fogalmaz a globális környezetvédelmi kampány mottója. A nagyszabású kampány részleteiről további információ ismerhető meg a vállalat honlapján, a www.lafarge.hu oldalon.