Mv: Kellemes, szép estét kívánok! Ez a Baranyai Mozaik. Vonalban pedig már itt van velem Fusz György, a PTE Művészeti Kar egyetemi tanára, tudományos dékánhelyettese. Jó estét kívánok! Tisztelettel köszöntöm!

Fusz György, egyetemi tanár, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar: Jó estét kívánok a hallgatóknak én is!

Mv: A témánk pedig, hogy a Királyegyházi Cementgyár együttműködésre lép a PTE Művészeti Karával, méghozzá betondizájn témakörben. Mit is kell tudnunk erről az együttműködésről?

Fusz György: Hát már körülbelül egy éve, találkozásunk óta és az én látogatásom óta kint a LAFARGE gyárban érlelődik bennünk az, hogy tényleg szorosabb legyen a kapcsolat. Ennek az apropója az, hogy a kar kerámia tanszékén, illetve a szobrászoknál is szerepelnek úgynevezett betonkurzusok, ugyanis hát ha a szilikátokról beszélünk, akkor a kerámia, az üveg, a porcelán és a beton is ide tartozik, csak mi ezekkel foglalkozunk. És hát maga a megformálásnak a módja, különleges, egyedi betonelemek megformálása, az tulajdonképpen nagyon hasonló a kerámia-, illetve porcelángyártás technológiájához. Ezen a kurzuson merült fel az, hogy hát jó lenne, ha egy ilyen háttér is látszana nekünk, amelyben egy ilyen óriási gyár tapasztalatait, esetleg anyagait is kipróbálhatnánk.

Mv: És ugye a betondizájn, az jelen van a kar életében. 2015-ben például Nick Udvarban rendeztek egy Beton Arcai 2.0 kiállítást.

Fusz György: Hát ott nemcsak a hallgatóink, hanem a város különböző művészei is jelen lehettek, illetve vidékről is. A Design Hét, amely, mondhatom talán, igazából a karról indult el, hogy Pécsett is legyen egy Design Hét, ez nagyon sokszínű és nagy lehetőséget ad a mai dizájn tervezők számára, és hát ott egészen különleges, a szobroktól egészen a használati tárgyakig, ilyen termékek szerepeltek.

Mv: És akkor essen szó a pályamunkákról is.

Fusz György: Hát most, ami érdekes, hogy a hallgatók éppen a gyár kérésére egy olyan pályázaton vesznek részt, amelyben a gyár jubileumi évére, öt éves jubileumi évére kiírtunk egy olyan pályázatot közösen, amelyben a gyár dolgozói és hát gondolom, akiket megtisztelnek, olyan munkát készítenek, ami átadható, egy ilyen díjszerű forma. Én azt gondolom, hogy ez az első ilyen nagyon szoros kapcsolat, ami a gyárral kezd kialakulni.

Mv: És ha jól tudom, akkor ugye a nyertes, díjnyertes pályamunkák esetleg sorozatgyártásra is kerülhetnek.

Fusz György: Egyértelműen. Biztos. Tehát maga az első díjas az feltétlenül, tehát az lesz az, amiből több százat kell majd készítenünk. És hát én azt gondolom, hogy egy az, hogy a karnak az állandó kiállításain, illetve hát amely szokásos és megjelenik a városban, ott biztosan a többi tervet is be tudjuk mutatni. Én azt gondolom, hogy nagyon izgalmas tervek készülnek. Jót tesznek egyébként az ilyen konkrét és az élet közeli tervek a hallgatók számára, és már érzik a súlyát, érzik, vannak fogódzók, amelyekhez tudnak igazodni.