Környezetvédelmi versenyt szervez Baranya megyei és pécsi általános iskolák felső tagozatos diákjainak Youth4GreenerEU („Fiatalok egy zöldebb Európáért”) címmel a Europe Direct Baranya és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyára.

A verseny célja a környezeti szemléletformálás, a fiatalok szerepvállalásának és aktív cselekvésének előmozdítása. A szervezők arra szeretnék motiválni a fiatalokat, hogy elhivatott, nyitott és felelős állampolgárként éljék mindennapjaikat, akik fontosnak tartják a környezet értékeinek megóvását, a bolygó állapotának megőrzését, javítását.

Cél továbbá „az ismeretek átadása és elsajátítása mellett a természeti és társadalmi környezettel való életszerű, közvetlen élményalapú kapcsolat kialakítása a fiatalokban a fenntartható társadalomhoz szükséges életvitel ismereteinek elsajátítása” – fogalmazták meg az ötletgazdák.

Így zajlik a verseny

Összesen két fordulóban mérettetnek meg a jelentkezők. Először egy online feladatlap kitöltésével lehet bizonyítani, majd a 10 legtöbb pontszámot elért csapat ellátogat a LAFARGE cementgyárába, ahol egy izgalmas tudáspróbán dől el, melyik diákcsoport teljesített a legjobban.

A feladatok témakörei: környezet- és természetvédelem, környezettudatos gondolkodás, európai zöldmegállapodás, klímaváltozás, globális felmelegedés, körkörös gazdaság, fenntarthatóság, vízvédelem, energiatakarékosság, újrahasznosított adalékanyagok, zöld energia.
  • Első forduló, a feladatok megoldási határideje: november 7.
  • Eredményhirdetés: november 11.
  • Második forduló: november 22., kedd 13.30–16.00 – helyszín: 7953 Királyegyháza, Cement utca 1.

A legtöbb pontot elérő csapat nyereménye egy egynapos tanulmányi kirándulás a LAFARGE Ausztriában található mannersdorfi cementgyárába jövő tavasszal.

Az első három helyezett csapat iskolájában pedig emlékfát ültet a vállalat – ezzel is a környezetvédelem fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet.

A jelentkezés feltételei

A versenyre Baranya megyei és pécsi általános iskolás felső tagozatos (5–8. évfolyam) diákjaiból álló négyfős csapatok jelentkezését várják. Minden iskolából tetszőleges számú csoport jelentkezhet. Pályázni a határidőn belül az online felületen elküldött versenyfeladattal lehet – ehhez kattintsunk IDE.

A feladatról és a felhívásról a Europe Direct Baranya tájékoztató központ nyújt további
információt a +36 72 520 552 telefonszámon vagy a baranya@europedirect.hu címen.