A fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a LAFARGE Cement Magyarország Kft.

2011-ben kezdte meg működését a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Királyegyházi Cementgyára, amely Európa legmodernebb és alacsony karbonlábnyomú cementgyárai közé tartozik. A LAFARGE fennállásának 10. jubileumi évfordulóját a munkatársainak, valamint a helyi közösségnek szervezett programokkal ünnepelte a héten.

10 ÉVE A HAZAI ÉPÍTŐIPAR ÉLMEZŐNYÉBEN

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. 2011-ben lépett a magyar építőanyag-ipari piacra: francia márkanévvel és egy olyan cementtel, amely más eljárással és berendezésekkel készült, mint az előző évtizedekben megszokott cementek. A gyár építése 2007. szeptember 6-án kezdődött, ekkor történt meg az alapkőletétel. Az építkezésben közel 3 ezer 500 ember vett részt, a beruházás értéke 72 milliárd forint volt. A hivatalos gyáravatóra 2011. szeptember 15-én, vagyis 10 éve került sor. A LAFARGE rövid idő alatt, 2018-ra elérte gyártókapacitásának 100%-os kihasználtságát. A folyamatos termelés mellett a vállalat a kezdetek óta szívügyének tekinti a környezettudatos működést. Ennek megfelelően az elmúlt 10 évben több beruházást is megvalósított a cementgyártás technológiáját illetően. Ezek az innovatív megoldások az alternatív tüzelő- és nyersanyagok minél szélesebb körben történő felhasználását célozták. „Nagy és meghatározó változásokon mentünk keresztül ebben a 10 évben. Annak ellenére, hogy a Királyegyházi Cementgyár az elérhető legmodernebb technológiával épült meg, folyamatosan lépést tartottunk a fenntartható működést célzó technológiai újításokkal. Az elmúlt időszakban több mint 4,5 milliárd forint értékben valósítottunk meg több olyan beruházást is, amelyek az ökológiai lábnyomunk csökkentését segítik elő. Előbb 2014-ben a Geocycle márkanév alatt bevezettük a másodlagos tüzelőanyagok felhasználását a cementgyártás során, ehhez kapcsolódóan egy tüzelőanyag-csarnokot és zárt-feladó rendszert építettünk. Ezt követően pedig 2019-ben a klór-bypass technológiai nagyberuházást hajtottuk végre” – mondta Hoffmann Tamás, a LAFARGE ügyvezető igazgatója a 10. jubileumi ünnepségen.

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. szakértelmét fennállása óta több nívós díjjal, elismeréssel jutalmazták, a vállalat legjelentősebb eredménye mégis az, hogy fennállása óta több mint 30%-kal csökkentette a fajlagos CO2-kibocsátását. „Büszkeséggel tölt el minket partnereink elégedettsége és a velük létrejött hosszú távú közös munka, női munkatársaink iparági átlagot meghaladó mértéke, karbonlábnyomunk folyamatos csökkentése, innovatív ipari megoldásaink alkalmazása, a fenntartható zöldgondolkodás és az az értékrend, társadalmi felelősségvállalás, amely önkéntes munkák keretében és a helyi közösségekkel való együttműködésben valósul meg immár egy évtizede”– fejezte be gondolatát Hoffmann Tamás.

JUBILEUMI RENDEZVÉNYSOROZAT

A jubileum alkalmából a pandémia adta lehetőségekhez mérten a LAFARGE rendezvénysorozatot hirdetett: 2021. szeptember 17-én rendezték meg hatodik alkalommal az „Együtt Gyermekeinkért” Szentlőrinc–Királyegyháza Jótékonysági Futóversenyt. A Királyegyháza és Szentlőrinc településekkel együtt szervezett rendezvényen rekordszámú résztvevő volt: több mint 400 gyerek és felnőtt futott együtt az egészséges életmódot népszerűsítve. Idén a helyi vállalkozók és a LAFARGE partnereinek öszszefogásával rekordmennyiségű, együttesen mintegy 1,5 millió forint értékű tárgyi támogatásból valósulhatott meg a futóverseny díjazása. Ezenfelül az anyagi támogatásokból és nevezési díjakból idén több mint hétszázezer forint gyűlt össze, amelyből a szervezők a részt vevő iskolák számára sporteszközöket vásárolnak. Az idei év különlegessége az volt, hogy a futóverseny történetében először minden befutó egyedi, kézzel készített betonéremben részesült, amit a cementgyár dolgozói és családtagjai készítettek. A hulladékmentességre törekedve újrahasznosítható és újratölthető poharakat kaptak a futók, amiket a frissítőpontokon használhattak. A futóverseny mellett nyílt napot is tartottak, ahol az érdeklődők betekintést nyerhettek a Királyegyházi Cementgyár gyártási folyamataiba és mindennapjaiba. A 8. osztályos, helyi iskolás gyerekekkel pedig – a tavasszal meghirdetett pályázat eredményeként – emlékfák ültetésére került sor.

AZ EMBERISÉG ÉS A BOLYGÓ JÖVŐJÉT ÉPÍTJÜK

A 10. évforduló jelentős mérföldkő, amely nemcsak számvetésre és az elmúlt 10 év eredményeinek összegzésére, de a jövőbe tekintésre is ösztönöz. „A LAFARGE számára fontos stratégiai cél, hogy 2050-re elérjük a karbonsemleges működést és ezáltal Európa zöldszíve legyen a Királyegyházi Cementgyár. Innovatív fejlesztéseinknek köszönhetően a magyar építőipart nemcsak minőségi, de zöld alapanyagokkal lássuk el. Ezáltal fenntartható, még élhetőbb városok épüljenek mind technológiailag, mind tartósság szempontjából. Mi, a LAFARGE-nál hosszú távon és fenntartható módon gondolkodunk és emiatt szívügyünknek tekintjük, hogy nemcsak az emberiség, de a bolygó jövőjét is építsük” – nyilatkozta a vállalat zöldcéljairól Zadravecz Zsófia, fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgató.