A LAFARGE Cement Magyarország Kft., a hazai építőipar egyik meghatározó építőanyag gyártója, 2021-ben fontos mérföldkőhöz érkezett: fennállásának 10., jubileumi évfordulóját ünnepelte és – összhangban a nemzetközi fenntarthatósági törekvésekkel – további lépéseket tett a zöldebb jövő útján.

Környezetvédelem és helyi körkörös gazdaság

A LAFARGE fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására és védelmére. „A Királyegyházi Cementgyár már most Európa egyik legmodernebb és legalacsonyabb CO2 kibocsátású üzemei közé tartozik. A LAFARGE hosszú távú célja, hogy 2050-re elérje a szénsemleges működést. Ennek érdekében 2021-ben közel 1,5 milliárd forint értékben valósított meg környezetvédelmi beruházásokat. Ezáltal mintegy 80%-ban tudta kiváltani a fosszilis fűtőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal, így több mint 25%-kal csökkentette a gyártási folyamat fajlagos CO2 kibocsátását a tavalyi évben a gyár indulásához képest.”  - mondta Hoffmann Tamás, Ügyvezető igazgató.

A környezetvédelmi beruházásoknak köszönhetően a LAFARGE a helyi lakosság hulladékkezelési problémájára is megoldást tud nyújtani. A Geocycle márkanév alatt hulladékhasznosítási tevékenységet is végez és a hulladéklerakókba, vagy megsemmítésre szánt hulladékok egy részét újra felhasználja és hasznosítja a cementgyártás során. Ezáltal nemcsak a helyi, körkörös gazdaságot erősíti, de a gyár fajlagos CO2 kibocsátását is csökkenti. Nagyon fontos kiemelni, hogy céljaival összhangban a jövő nemzedéke számára a természetből kinyert nyersanyagokat is meg tudja őrizni.

 

ECOPlanet zöld cement

A Holcim Cégcsoport az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően, kiváló minőségű, zöld alapanyagokkal látja el az építőipart globálisan. A helyi leányvállalat, a LAFARGE jelenlegi termék-portfóliájában is megtalálhatóak olyan cementtermékek, amelyek gyártása során akár 20%-kal kevesebb a CO2 kibocsátás, mint egy hagyományosan gyártott CEM I besorolású cement esetében. “Büszkék vagyunk arra, hogy olyan impozáns épületekhez használták fel zöld cementjeinket a tavalyi évben, mint a Pécsi Vásárcsarnok, Pécsi Fogászati Elméleti Tömb vagy a budapesti MOL Campus.” - mondta el Zadravecz Zsófia, Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgató.

A vállalat további fejlesztések eredményeként az idei évben tervezi bevezetni az ECOPlanet zöld cementjét, amely már 30%-kal alacsonyabb karbonlábnyomot garantál, teljesítménybeli kompromisszumok nélkül. Az innovatív és zöld megoldások útján haladva a LAFARGE tervei között szerepel, hogy a jövőben a cement gyártása során építési és bontási hulladékokat hasznosít újra, ezzel is hozzájárulva a természetes nyersanyagok (pl.: mészkő) megőrzéséhez.

 

Környezettudatos gondolkodás és közösségi értékek

A LAFARGE kiemelt figyelmet fordít a helyi környezet megóvására, munkatársai és a helyi közösségek folyamatos támogatására, képzésére és a fiatal generáció környezeti nevelésére. A zöld gondolkodás iránti, aktív hozzáállás a helyi közösségek előmozdítását is szolgálja. A LAFARGE munkatársai által szervezett önkéntes programokkal és a helyi közösségek tagjainak, iskolásainak bevonásával rendszeresen szervez környezetvédelmi előadásokat, faültetési akciókat.

“A helyi civil szervezetek számára a Közösségi Érték Programunk keretében mostanra több mint 80 projekt megvalósulását segítettük elő 13 településen, közel 25 millió forint értékben. Nagy örömünkre szolgál, hogy évről-évre egyre több környezettudatosságra ösztönző programot támogathatunk. A környezettudatos szemléletformálás hosszú folyamat, de hiszünk abban, hogy munkavállalóink és a helyi közösségek aktív részvételével célunkat elérjük és a Királyegyházi Cementgyár Európa zöld szívévé válik. Megoldásainkkal fenntartható módon építjük tovább a bolygó és az emberiség jövőjét.” – nyilatkozta Zadravecz Zsófia.

A környezettudatos gondolkodás mellett kiemelt szerepet kap az egészségmegőrzés is, ennek jegyében szervezte meg Királyegyháza és Szentlőrinc települések önkormányzataival közösen az “Együtt Gyermekeinkért” Jótékonysági Futóversenyt is. Az esemény nevezési díjaiból, valamint a támogatók felajánlásából befolyt összegből a szervezők idén év elején vásárolnak sporteszközöket a résztvevő iskolák számára. Ezzel is hozzájárulva a fiatal generáció egészséges életmódra nevelésére.

2021-ben a LAFARGE tevékenységét Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért díjjal és Felelős Foglalkoztató Díjjal is elismerték.