2020. február 25-én ér véget a jelentkezési határidő a 6. Nemzetközi LafargeHolcim Awards a Fenntartható Építészetért világversenyre.

A már befutott, szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberek munkái mellett keresik a „Következő Generáció” merész ötleteit is, amelyek a fenntarthatóság mellett építészeti kiválóságot is tükrözik. A versenyen az építészet, a várostervezés, az anyagtudomány és az építőipar területéről várják a jelentkezőket.

A LafargeHolcim Alapítvány által szervezett, a fenntartható építészet legjelentősebb világversenye öt földrajzi régióban párhuzamosan valósul meg. Az értékelésben minden régióban külön független, elismert szakemberekből álló zsűri vesz részt. A zsűri régiónkénti vezetői:

Európa: Jeannette Kuo, Karamuk Kuo Architects, Svájc

Észak Amerika: Reed Kroloff, Illinois Institute of Technology, USA

Latin Amerika: Loreta Castro Reguera, Taller Capital, Mexikó

Közel-Kelet Afrika: Mariam Kamara, atelier masōmī, Niggéria

Ázsia-Csendes-óceáni térség: Nirmal Kishnani, National University of Singapore, Szingapúr

Két kategória, különböző követelményekkel

A verseny fő kategóriájára építészek, tervezők, mérnökök, projektgazdák, építtetők és kivitelezők nevezhetnek olyan kortárs épületekkel és kivitelezésekkel, amelyek fenntarthatósági megoldásokat valósítanak meg. További követelmény, hogy a projektek előrehaladott tervezési fázisban legyenek és nagy valószínűséggel megvalósításra kerülnek, de 2019. január 1. előtt az építkezés nem kezdődött el.

A „Következő Generáció” kategóriát a még 30. életévüket be nem töltött fiatal szakemberek és diákok víziói, ötletei részére hirdetik meg. A kiírók a tervezés kezdeti szakaszában lévő tervkoncepciókat várják ebben a kategóriában, beleértve a tervezési stúdió- és kutatómunkákat.

A pályázati jelentkezések díjmentesen benyújthatóak. Az anyagokat angol nyelven kell beküldeni, az alábbi weboldalon:
www.lafargeholcim-awards.org/enter

“Célkitűzések” a fenntartható építészetért

A pályázatokat a fenntartható építészetre vonatkozóan öt célkitűzés alapján bírálják el, amelyek célja az emberi élőhely jövő generációja számára fontos fenntarthatósági szempontjainak tükrözése. A kritériumok közé tartozik az innováció és az alkalmazhatóság; az etikus szabályozások és a társadalmi esélyegyenlőség; az erőforrások használatával és a környezet megóvásával kapcsolatos teljesítmény; a gazdasági megvalósíthatóság és kompatibilitás; valamint a kontextuális és esztétikai hatás.

A nyertesek részt vesznek a globális LafargeHolcim Awards versenyen

A nyerteseket 2020 második felében a régiónkénti Awards díjátadó ünnepségen hirdetik ki. A nyertesek ezután a 2021-es globális LafargeHolcim Awardson mérettetnek meg, amelyet Hashim Sarkis, a Massachusetts-i Technológiai Intézet (USA) és a 2020-as Velencei Építészeti Biennálé kurátora vezetésével értékelnek majd.

A LafargeHolcim Alapítványról

A LafargeHolcim Alapítvány a Fenntartható Építészetért 2003 óta próbálja felhívni a figyelmet az építészet, mérnöki munka, várostervezés, és az építőipar szerepére a fenntarthatóbb jövő elérésében. Az Alapítvány kifejezi a támogatójának, a LafargeHolcim Cégcsoportnak elköteleződését a fenntarthatósági szempontok megvalósítása iránt az építőiparban. A LafargeHolcim Cégcsoport világvezető az építőanyag gyártásban és építőipari megoldásokban.

Hasznos hivatkozások: