Az Üzleti Etikai Díj 2000 óta az üzleti élet rangos elismerésévé vált. A díjat László Ervin professzor, a Budapest Klub alapító elnöke, világhírű filozófus, író, számos akadémia tagja, és Demcsák Mária, a Piac & Profit üzleti magazin alapító főszerkesztője hozták létre. Céljuk az volt, hogy a magyar társadalom figyelmének középpontjába kerüljenek azok a hazai vállalkozások, amelyek felelős tevékenységükkel, gondolkodásukkal, a környezet és a társadalom érdekeivel összehangolt fejlesztéseikkel példát mutatnak. Az üzleti életben sikeres jelenlétükkel bizonyítékul szolgálnak, hogy a profit érdekei összeegyeztethetők a bolygó, az emberiség, a fenntartható fejlődés érdekeivel.

2018-ban a zsűri 4 kisvállalatnak, 2 középvállalatnak, 2 nagyvállalatnak és 2 multinacionális vállalatnak ítélte oda az elismerést, amelyet ünnepélyes díjátadó gálán vehettek át a díjazottak Budapesten. A zsűri a díjjal a LafargeHolcim Cégcsoport globális célrendszerével összhangban álló körkörös gazdaság helyi megvalósítását, ezen belül a zéró szén-dioxid kibocsátásra irányuló törekvését, a helyi közösségekért tett erőfeszítéseit értékelte.

„A Királyegyházi Cementgyár napi működésében ugyanolyan meghatározó szerepe van az etikus üzleti magatartási kódexünknek, mint bármely más iparági szabvány. Ezért különösen értékes számunkra ez a díj, hiszen a magas minőségű termékeink mellett üzleti magatartásunkat is elismerték, amely mindennapjaink szerves részét képezi.” - mondta a díjátadón Hoffmann Tamás a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója.

A multinacionális kategóriában díjazott Királyegyházi Cementgyár a nemzetközi LafargeHolcim Csoport tagjaként szigorú, saját előírásokat követ az üzleti etika területén. Ez nemcsak partnerei felé jelent szabályozott és etikus magatartást, hanem a környezet megóvása, helyi közösség fejlesztése érdekében tett erőfeszítést is.

A világszerte, és Királyegyházán is elérhető felelős hulladékgazdálkodási kezdeményezése, a Geocycle, a körkörös gazdaság egyik kiváló gyakorlati példája. A másodlagos tüzelőanyagok 2014 évi bevezetése óta több mint 20 százalékkal csökkent a Királyegyházi Cementgyár szén-dioxid kibocsátása, és energiafogyasztása.

Az elérhető legmodernebb technológia melletti elköteleződés, a folyamatos fejlesztések mellett olyan projekteket is megvalósítanak, amelyekkel a helyben élő közösségek életében válnak aktív szereplővé. A cementgyár a körkörös gazdasághoz kapcsolódó egyik nagyszabású önkéntes projektje volt az elmúlt évben a 200 őshonos fa telepítése, amelyek élettartamuk során akár 550 tonna szén-dioxidot is megköthetnek.

„A cementgyártás, a magas minőségű szolgáltatásnyújtás mellett kiemelt figyelmet fordítunk a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására. Ennek érdekében indítottuk el az idei évben a LAFARGE Közösségi Érték Programunkat, amely lehetőséget teremt a helyi civil szervezetek saját fenntarthatósági programjainak megvalósítására. Kiemelendő idei önkéntes tevékenységeink közül még az „Ami neked természetes, az másnak ajándék” programunk, amelynek keretében a dolgozói juttatásként biztosított napi gyümölcs adagot szeptemberben a munkavállalóink a helyi óvodásoknak, iskolásoknak ajánlották fel. A program keretében közel 350.000 Ft értékben több mint 1000 gyerek jutott gyümölcshöz. A kampány folytatásaként novemberben a kávéról mondtak le munkavállalóink, amelynek beszerzési értékét jótékonysági főzésre, valamint a helyi közösség megsegítésére fordítunk.” – számol be társadalmi felelősségvállalási programjukról Hoffmann Tamás.