A LafargeHolcim Csoport Magyarországon is kiemelt figyelmet fordít a logisztikai munkavédelemre. A terület egyik fő biztonsági kihívása a szállítmányozókkal, sofőrökkel való együttműködés, amely bár az eddigi tapasztalatok alapján példaértékű, a folyamatos képzés és beszélgetés a témában elengedhetetlen.

„A szállítmányozásban a biztonság, a balesetmentes közlekedés mindig központi kérdés. Ezt négy meghívott szakmai előadóval hat témakörben dolgoztuk fel, elemeztük együtt: a gépjárművek műszaki ellenőrzésétől, a telemetriai adatokon keresztül a humán szempontokig.” – mondta a napot összefoglalva Kocsis Mátyás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Logisztikai vezetője.

A szakmai napon elhangzott, hogy a statisztikák alapján már hét óránál kevesebb alvás is 17%-kal emeli a balestek kockázatának arányát másnap, és 5%-kal nő az infarktus kockázata is. „Fontos, hogy a sofőrök ne csak járművük műszaki állapotára fordítsanak tudatos figyelmet, hanem a helyes táplálkozásukra, mozgásukra és pihenésükre, hiszen a megfelelő életmód nemcsak vezetési teljesítményünkben jelenik meg pozitívan, hanem mentális állapotukban is kimutathatóvá válik.” – mondta Michelisz Norbert, autóversenyző. Ez a gyakorlatban kevesebb vezetési hibát, nagyobb teherbírást, jobb stressztoleranciát, és munkavállalói motivációt, összességében kevesebb kockázatot és költséget jelent.

A tréningen bemutatásra és elemzésre kerültek a LafargeHolcim Csoport szállítmányozóinak súlyos európai balesetei, melyek elkerülhetőek lettek volna.

„24 órás ügyeletet tartunk fent, minden rakodásra érkező sofőrt kollégáim fogadnak és irányítanak a megfelelő biztonsági előírásokat betartva, ismertetve. Nagyok jók a tapasztalataink, a szállítók hasznosnak és fontosnak ítélik ezt a gyakorlatot, hiszen egyrészt kifizetődő, másrészt az emberi szempontokat is figyelembe veszi.” – mondta a szakmai naphoz kapcsolódóan Garai Gergely, Munkavédelmi és beruházási vezető.

A program a Királyegyházi Cementgyár és a Bükkösdi Kőbánya területén életbe lépett új, munkavédelmet segítő intézkedések ismertetésével, és workshoppal zárult, amelyet a résztvevők is hasznosnak ítéltek.

„Az utóbbi években egyre többször kerültek elő a gépkocsivezetők fizikai és mentális állapotát, életmódját elemző felmérések. Ezek a szempontok nemcsak balesetmegelőzési, üzleti, hanem humánus szempontokból is egyre fontosabbak.” – emelete ki Várday Levente, a T.O.M. Trans Duna Kft. Logisztikai projektmenedzsere. Molnár Róbert, a Mova-trans Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy legalább évente egyszer szükség van arra, hogy a szakma találkozzon, és ez az alkalom kitűnő fórumot biztosított erre.