• Az ETH Zürich Blokkutató Csoport (BRG) és a Zaha Hadid építészek (ZHACODE) közös projektje az incremental3D-vel együttműködésben valósul meg a Holcim Csoport támogatásával

  • A beton új nyelvét megteremtve, a Striatus körkörös elvekre építve a hagyományos falazási technológiákat ötvözi a legfejlettebb technológiákkal.

  • Az olaszországi Velencébe kerül bemutatásra.

 

A Striatus, a beton új nyelvét megteremtve az alábbi alapelvek mentén került megtervezésre:

Szilárdság a geometria által

A Striatus olyan vasalat nélküli híd, ami kompresszió által éri el a megfelelő teherbírást a geometriának köszönhetően. A Striatus a legfejlettebb technológiák alkalmazásával, a számítástechnika vezérelt tervezéstől a mérnöki munkán át a robotizált termelésig megújítja a hagyományos építő mesterek technikáit.

Körkörös alapelvek a tervezésben

A Striatust úgy alkották meg, hogy csak ott használjon fel anyagot, ahol ténylegesen szükséges, ezáltal is jelentősen csökkentve a környezeti lábnyomát. A vasalat és kötőanyagok nélküli száraz szerelésnek köszönhetően biztosított, hogy a beépített anyagok könnyedén, akár többször is újrahasznosíthatóak legyenek.

A beton új nyelvének megteremtése

A Striatus egy olyan új világot nyit a beton számára, ami információvezérelt szerkezet-tervezést, gyártástudatos és ökológiailag felelős felhasználást tesz lehetővé. “A Striatus a 3D technológiának köszönhetően kiválóan szemlélteti, hogy a betonnal történő építkezés megvalósítható a “többet kevesebből” építkezési elv alapján. Ami egyúttal a körkörös, zöld és digitáli megoldásokat ötvezi. Ezáltal is egy mindenki számára élhetőbb világ megteremtve, mert a jövő velünk épül.” - nyilatkozik JENISCH Jan, a Holcim Csoport Vezérigazgatója az új projektről.

A projekt az „Idő, Tér, Létezés” kiállítás számára készül, amelynek az Európai Kulturális Központ (ECC) ad otthont a 2021 évi Velencei Építészeti Biennálén. (A kiállításnak a velencei Giardini della Marinaressa ad otthont.)

 

Tudjon meg többet itt:

Projekt honlapja:https://striatusbridge.com

Digitális hogyan készül videó: https://vimeo.com/551894206

 

Projekt partnereink honlapjai:

https://block.arch.ethz.ch/

https://www.zaha-hadid.com/

https://www.incremental3d.eu/

https://www.lafargeholcim.com/