„200 őshonos fát ültettünk novemberben Királyegyházán, a LafargeHolcim magyarországi cementgyárának közvetlen környezetében. A fák 30 éves élettartammal számolva mintegy 550 tonna szén-dioxidot kötnek meg, amely hatékony és egyben természetes eszköze a környezeti terhelés csökkentésének.” – mondta a projekt egyik legfőbb értékét Mikita István, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Gyárigazgatója. 

Kizárólag őshonos, tíz féle fafajta került a földbe: tatár juhar, korai juhar, hegyi juhar, gyertyán, magas kőris, fehér nyár, fekete nyár, fehér fűz, berkenye és kislevelű hárs. Egy fiatal facsemete évente 6 kg, míg egy 10 éves érett fa évente 20 kg szén-dioxidot köt meg. Így a 200 facsemete ültetésekor már 1,2 tonna/év körüli mennyiséget, 10 éves korukban pedig már 4 tonna/év szén-dioxidot kötnek meg. Teljes élettartamuk alatt így több mint félezer tonna szén-dioxid megkötésével járulnak hozzá a környezet tehermentesítéséhez. 

 

„A faültetési akciónk illeszkedik a LafargeHolcim úgynevezett „2030-as tervébe”. A környezetért felelős cementgyártóként 2030-ra tonnánként 40 százalékkal kívánjuk a nettó szén-dioxid kibocsátást csökkenteni. E mellett ügyfeleink évente akár 10 millió tonna szén-dioxid csökkentést érhetnék el az újszerű megoldásaink alkalmazásával. Az ilyen akciók is felhívják a figyelmet a környezet terhelését csökkentő technológiai megoldások lehetőségére, és hozzájárulnak a természet tehermentesítéséhez is.” – mondta a faültetés hátteréről Zadravecz Zsófia, Marketing kommunikációs vezető. 

A fatelepítésbe a Királyegyházi Cementgyár önkéntesei is bekapcsolódtak. Önkéntes programjuk idén 650 órát célzott meg, ennek szinte teljes egésze teljesült a faültetés megkezdése előtt. 

A LAFARGE Cement Magyarország Kft. indulása óta kiemelt figyelemmel fordul a természet védelme felé. Európa legmodernebb cementgyárának üzemeltetőjeként eddig is számos lépést tett, hogy működése a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot eredményezze. Ennek egyik kiemelt módja a másodlagos tüzelőanyagok alkalmazása, amellyel a gyár megoldást kínál a helyi hulladékgazdálkodási kihívásokra, és nagyban csökkenti a már korábban is alacsony kibocsátási értékeit. Ebbéli törekvését 2017-ben Klímabarát Különdíjjal ismerték el.